Szójegyzék

Szójegyzék Cikk
Krónikus állapot

Hosszabb ideje fennálló vagy folyamatosan visszatérő állapot. A szklerózis multiplex (SM) krónikus betegség. (Krónikus betegségnek számítanak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség is.) 

Mielin (mielinhüvely)

A központi idegrendszer (KIR) idegrostjai körüli védőréteg, amit az SM-ben az immunrendszer tévesen megtámad, és ezáltal gyulladást okoz [Hivatkozás a következőre: Gyulladás meghatározása a szójegyzékben]. 

Relapszus

Amikor új tünetek jelennek meg a relapszáló-remittáló SM (RRSM) esetében, illetve ha a régi tünetek és panaszok 24 óráig vagy hosszabb ideig visszatérnek egy tünetmentes időszak vagy javulás után. Talán a relapszusok többi neve is ismerősen cseng, például a fellángolás, exacerbáció, roham, súlyosbodás, akut epizódok vagy klinikai események. 

Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszert (KIR) érintő autoimmun betegség. A szklerózis multiplex során a gyulladás [Hivatkozás a következőre: Gyulladás meghatározása a szójegyzékben] megtámadja a mielint [Hivatkozás a következőre: Mielin meghatározása a szójegyzékben], ezzel leállítja és/vagy korlátozza az idegek közötti információáramlást.

Szorongás

Folyamatos aggódás kisebb-nagyobb problémák miatt, ami már zavarja a napi tevékenységeket, a munkát, az iskolai tanulmányokat vagy az alvást. A szorongás miatt megszakadhatnak az emberi kapcsolatok, zavarja a normális életvitelt és az élet élvezetét, de életmód-változtatással, -tanácsadással és/vagy -terápiával kezelhető. 

Tápanyagok

A tápanyagok azok az anyagok, amelyek a szervezet működésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak be a szervezetbe. Ez általános kifejezés az összes olyan élelmiszer-összetevőre, amelyek a szervezet felépítéséhez, életműködéséhez és az anyagcsere-folyamatok szabályozásához szükségesek. Idetartoznak a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és a víz.

Tudatos jelenlét

Ez olyan mentális állapot, amelyben az elme teljesen arra összpontosít, hogy mi történik, hogy Ön mit csinál, és milyen a test helyzete a környezethez képest. E mögött az az ötlet húzódik, hogy a teljes jelenlét megkönnyíti az ellazulást és kisebb a valószínűsége annak, hogy a kényszerítő vagy a szorongással kapcsolatos gondolatai elterelik a figyelmét.