Helyes táplálkozás és az SM

Eating right with MS

Életmód • Cikk

Bár nincs minden SM-beteg számára egyformán alkalmazható étrend, a helyes étkezés növelheti az energiaszintjét, segíthet megszüntetni a fáradtságérzetét, sőt javíthatja a hangulatát is.  A szokásokon nehéz változtatni. Hogy Önnek ez mégis sikerüljön, az alábbiakban számos információt talál, amelyekkel az a célunk, hogy ösztönözzük, tájékoztassuk és támogassuk. Ne felejtse el megbeszélni a tevékenységeiben vagy az étrendjében bekövetkező változásokat az orvosával. 

    Hallotta már azt mondást, hogy „az vagy, amit megeszel”? Sok SM-beteg számára az egészségesebb étrend azt eredményezte, hogy egészségesebbek lettek, de jó néhányan mégsem érzik, hogy jobb lenne az egészségi állapotuk. Fontos tehát tudni, hogy az egészséges étrend is különböző hatással lehet mindenkire, azonban egy biztos: a magas tápértékű ételek mindnyájunknál elősegítik a szervezet megfelelő működését. 
     
    Számos egyéb előnye is lehet, különösen az olyan krónikus állapotban [Hivatkozás a következőre: Krónikus állapot meghatározása a szójegyzékben] élők számára, mint az SM:

    Súlykontroll

    • Csökkenti a fáradtságot
    • Rendszeres bél- és húgyhólyagmozgást eredményez
    • Minimalizálja a bőrproblémák kialakulását
    • Gondoskodik az egészséges és erős csontokról
    • Gondoskodik az egészséges fogakról és fogínyről
    • Erősíti a szívet
    • Javítja az izomerőt és a mozgásképességet
    • Növeli a rugalmasságot
    • Csökkenti bizonyos betegségek, például a szívbetegség, a stroke, a csontritkulás és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát

    Ne feledkezzen meg arról, hogy mindenképpen jelezze orvosának, és beszéljék át, ha jelentős étrendi változtatásokat tervez.
     

    Nagyon könnyű azt mondani, hogy a kiegyensúlyozott étrend segíthet a szklerózis multiplex tüneteinek kezelésében. De mit jelent mindez? Egyáltalán mi teszi az étrendet kiegyensúlyozottá? 
    A cél az, hogy változatosan kombináljuk a fő élelmiszercsoportokba tartozó különböző ételeket. Tekintsük át, mik azok, és miért fontosak:

    • A fehérje serkenti a növekedést és a szövetek gyógyulását
    • A szénhidrátok és a cukrok energiával látják el az agyat
    • A zsírok bizonyos típusú vitaminok felszívódásához és az esszenciális zsírsavak előállításához szükségesek
    • A rostok fontosak az egészséges emésztéshez
    • A vitaminok és az ásványi anyagok a szervezet katalizátoraiként nélkülözhetetlenek például a szövetgyógyuláshoz, a csontok erősségéhez és a tápanyagok felszívódásának biztosításához
    • A folyadék létfontosságú a szervezet optimális működéséhez. A vizet a sejtjeinkben zajló különböző kémiai folyamatok hasznosítják, és a tápanyagokat keringető vérnek is nagy szüksége van rá
       

    Senki sem tud többet a szklerózis multiplexről azoknál, akik mindennap ezzel a betegséggel élnek. Az alábbiakban összefoglalunk néhány olyan módszert, amelyet az SM-közösség dolgozott ki az egészséges étrenddel, a tápláló ételekkel kapcsolatban. A legfontosabbak közül csak azokat soroljuk fel, amelyek a legjobban beváltak számukra.


    Kényeztesse magát!


    Paula, a Londonban élő dekoratőr és kirakatrendező négy éve él együtt a szklerózis multiplexszel. Amikor eldöntötte, hogy – állapotától függetlenül – a legjobbat hozza ki az életéből, felismerte, hogy étrendjének nagyon fontos a szerepe a tünetei kezelésében. Ugyanakkor ez önmaga kényeztetését is jelentette! 


    A friss, ízletes, egyszerű és megfizethető ételek még akkor is elérhetők, ha SM-ben szenved


    Nick Davies, akinél 2009-ben primer progresszív szklerózis multiplexet (PPSM) diagnosztizáltak, egyetért azzal, hogy a főzés és a szklerózis multiplex összehangolása ijesztőnek tűnhet. Annak ellenére, hogy Nick számára küzdelmet jelent az, hogy a tűzhely mellett kell állnia, példája azt bizonyítja, hogy az egészséges és ízletes ételeket az SM-betegek is elérhetik. Ráadásul egy nagyon sikeres honlapot is készített az alkotásairól, amelyek közül néhányat megtalálhat a receptjeink között. Ha többet szeretne megtudni arról, hogy Nick milyen módszerekkel egyeztette össze a konyhai munkát és a szklerózis multiplexet, olvassa el a blogját.

     

    Hallgasson a testére!


    Paula az SM-betegség és az egészséges életmód kapcsolatáról szóló írásában arról beszél, milyen fontos figyelnünk szervezetünk jelzéseire, hogy megtanuljuk, mi mit jelent. Sajnos azonban ez nem megy egyik napról a másikra. Ez olyan készség, amely időt, próbálkozás útján való tanulást, valamint pozitív hozzáállást igényel. Itt bővebben olvashat Paula tapasztalatairól, és hogy mire van szükség testünk jelzéseinek valódi megértéséhez.
     

    Étvágygerjesztőnek íme néhány recept, amit érdemes kipróbálni: 

    Penne fűszeres paradicsommártással

    4 személyre
     

    Hozzávalók:

    • 12 közepes szardellafilé (szeletelt)
    • 3 közepes paradicsom (szeletelt)
    • 90 gramm fekete olajbogyó
    • 2 ek. kapribogyó
    • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
    • 2 ek. friss petrezselyem (apróra vágva)
    • 2 ek. bazsalikom (friss, apróra vágva)
    • 1 kisebb piros csilipaprika (szárított)
    • 1 csipet só
    • 60 ml extra szűz olívaolaj
    • 500 g pennetészta

    Elkészítési idő: 65 perc
    Főzési idő: 20 perc

    Elkészítési mód

    1. Egy nagy tálban keverje össze a szardellát, a paradicsomot, az olajbogyót, a kapribogyót, a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a csilit, a sót és az olívaolajat. 
    2. Keverje össze jól.
    3. Rakja egy serpenyőbe, és egy órán keresztül párolja, és ne feledkezzen meg a gyakori keveréséről. 
    4. Egy nagy fazékban forraljon fel vizet, a tésztát főzze félkeményre (al dente). 
    5. Csepegtesse le a tésztát, adja a szószhoz, és keverje jól össze.

    Serpenyőben sült lazac mentás kuszkusszal és brokkolival


    4 személyre
     

    Hozzávalók:

     

    • 4 közepes lazacszelet
    • 1 ek. szezámolaj
    • 2 ek. szójaszósz
    • 1 csipet kínai ötfűszer-keverék
    • 1 csomag kuszkusz
    • 1 ek. friss menta (finomra vágva)
    • 1 tk. citromhéj (reszelt)
    • 2 fej brokkoli (rózsáira szedve)

    Elkészítési idő: 2-3 óra
    Főzési idő: 30 perc

    Elkészítési mód


    Ha lehetséges, több órán keresztül pácolja a lazacot szezámolajban, szójaszószban és kínai ötfűszer-keverékben.
    A csomagoláson található utasításoknak megfelelően készítse el a kuszkuszt, de az olajat hagyja ki, és csak vízzel öntse fel a kuszkuszt, hogy megduzzadjon.
    Amikor a kuszkusz elkészült, keverje bele a mentát és a reszelt citromhéjat, majd fedje le.
    Párolja meg a brokkolit (vagy helyezze a mikrohullámú sütőbe) ügyelve arra, hogy ne legyen teljesen puha.
    Ne vegye le a fedőt. 
    Vegye ki a lazacot a pácból. 
    Hevítse fel a tapadásmentes serpenyőt, és süsse a lazacot mindkét oldalán 1-2 percig.
    Tálalja azonnal a kuszkusszal és a brokkolival.

    Ha szeretne erről bővebben olvasni, keresse fel Nick Davies My Easy Suppers gasztroblogját
     

MAT-HU-2000853