A munka világa

Ha Önnél szklerózis multiplexet diagnosztizáltak, számos kérdés vetődhet fel mind a jövőjével, mind a munkavégzéssel kapcsolatban. Néhányan kisebb változtatásokkal folytathatják a mindennapi munkájukat, míg mások számára a különböző tünetek és azok súlyossági foka megnehezítheti a munkavégzést. Ez minden SM-betegnél másképp jelentkezik. Ha bizonytalan abban, hogy milyen döntést hozzon, olvassa el az alábbi részben más SM-es betegek tanácsait és tapasztalatait.

  Ha az SM tünetei miatt különösen nehéz ellátnia munkáját a munkahelyén, néhány módszer segíthet ebben. Alábbiakban azokat a lehetőségeket vesszük számba , hogyan egyeztetheti össze a munkáját az SM betegséggel? Az alábbi néhány ötlet megkönnyítheti a jelenlegi munkavégzését.

  Iktasson be több szünetet!

  Sokan azt hiszik, hogyha minél hosszabb ideig dolgoznak megszakítás nélkül, annál hatékonyabb a munkavégzésük. Ez azonban egyáltalán nem mindenkire igaz, különösen nem vonatkozik az SM-ben szenvedőkre. A rendszeresen tartott rövid szünetekkel csökken a fáradtság és a stressz. Jól használja ki a rövid szüneteket! 

  Vegye fontolóra, hogy rugalmas vagy csökkentett munkaidőben dolgozzon!

  A helytállás a munkahelyen és a magánélet közötti egyensúly kialakításával áthidalhatja a szklerózis multiplex miatt jelentkező nehézségeket, sőt képes lehet úgy folytatni a munkáját, mint a betegsége előtt. Ha rugalmas munkaidőben dolgozik, az segíthet az SM tüneteit kordában tartani.

  Munkahelyen alkalmazott változtatások

  A munkahelyén történő apróbb módosítások nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szklerózis multiplexes betegként is jól végezze el a munkáját. Például a munkaállomását oda kéri áthelyezni, ahonnan rövidebb időn belül eléri a WC-t, vagy olyan parkolót igényel, amelyik közelebb van a bejárathoz. Amennyiben számítógépes munkát végez, igényeljen nagyobb monitort vagy módosított billentyűzetet, hogy komfortosabb körülmények között dolgozhasson.

  Beszélgessen a munkatársaival!

  Bízzon meg azokban a munkatársaiban, akikkel mindennap együtt dolgozik, és mindenkinek egyaránt hasznos, ha tájékoztatja őket az aktuális állapotáról. Kollégái segíthetnek, amikor Önnek szüksége van valamire, sőt tanácsot is kérhet tőlük, vagy akár lelki támogatást, ha például a főnökével kell beszélnie. 

  Megbirkózás a munkahelyi egyenlőtlen esélyekkel 

  A munka nagyon fontos volt, és most is nagyon fontos a szklerózis multiplexes Barbara számára. A The World vs. MS oldalon (ez egy online platform, melyen az SM-közösség tagjai megosztják egymással tapasztalataikat) közzétett írásában arról számolt be, hogyan segített a munkája a napi rutin kialakításában, miként tette lehetővé, hogy a csapat megbecsült tagjának érezze magát. Az SM-diagnózis felállítását követően azt észlelte, hogy munkatársai viszonya mintha megváltozott volna vele 
  kapcsolatban.

  Élet az egészségügyi okok miatt történt nyugdíjazást követően

  A szklerózis multiplex diagnosztizálását követően Patrick hosszabb mérlegelés után úgy döntött, hogy betegnyugdíjba vonul. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen feladta a munkával kapcsolatos céljait. Itt arról mesél, hogy ez az időszak milyen új távlatokat nyitott meg 
  számára

  A tanulás és a szklerózis multiplex

  Charlotte-nál akkor diagnosztizálták a szklerózis multiplexet, amikor az orvosi egyetemen tanult. Bár az SM diagnózisát a tanulmányait illetően egy fontos időszakban állapították meg nála, a videóban arról beszél, hogy az új készségek elsajátítása miként segítette abban, hogy megbirkózzék új helyzetével, a betegség 
  tudatával

MAT-HU-2000853