Szójegyzék

  Az alanin-aminotranszferáz (ALT) egy enzim, amely normál körülmények között a máj és szív sejtjeiben található, és a máj vagy szív károsodása esetén kerül a vérbe. Az ALT emelkedett vérszintje májkárosodásra utalhat.

  Tabletta (gyógyszer) a relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) kezelésére. Hozzájárulhat a relapszusok számának csökkentéséhez. Az AUBAGIO segíthet az SM-hez társuló fizikális problémák progressziójának lassításában.

  A DMT-k a relapszáló-remittáló SM kezelésére használt gyógyszercsoport. Hatásukat az immunrendszer különböző részein fejtik ki úgy, hogy csökkentik az SM központi idegrendszerre kifejtett károsító hatását. Csökkenthetik a relapszusok számát és súlyosságát, valamint lassíthatják a rokkantság előrehaladását.

  A gerinc által körülvett idegszálak és -szövetek, amelyek a testnek csaknem minden részét az agyhoz csatlakoztatják. A gerincvelő a központi idegrendszer része.

  A kezelőorvosa által felírt gyógyszer az AUBAGIO kiürülési idejének csökkentésére a szervezetből. A gyorsított kiürítési eljárás nélkül akár két évig is tarthat, mire a gyógyszer természetes módon kiürül a szervezetéből

  Szokásos esetben a szervezet gyulladással reagál egy sérülésre vagy fertőzésre. A gyulladás az egyik módja annak, ahogyan a szervezet harcol az idegen anyagok, mint például baktériumok és vírusok ellen, miközben az elhaló sejtektől is megszabadul. Ha a gyulladás – hibásan – a saját szervezete ellen irányul, károsodást okozhat, mint az SM esetében.

  A szervezetben található rendszer, amely felismer minden anyagot, amely idegen a szervezet számára, és védelmet nyújt a fertőzésekkel és a káros anyagokkal szemben.

  A központi idegrendszer fogadja, feldolgozza és tárolja a perifériás idegektől érkező információt, és üzeneteket küld, amelyekben „elmondja” a testnek, hogyan válaszoljon. Az agyból és a gerincvelőből áll, a koponyában és a gerincben található. 

  Hosszabb ideje fennálló vagy folyamatosan visszatérő állapot. A szklerózis multiplex (SM) krónikus betegség. Krónikus betegségnek számítanak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség is.

  A központi idegrendszer (KIR) idegrostjai körüli védőréteg, amelyet az SM-ben az immunrendszer tévesen megtámad, és ezáltal gyulladást okoz.

  Amikor új tünetek jelennek meg a relapszáló-remittáló SM (RRSM) esetében, illetve ha a régi tünetek és panaszok 24 óráig vagy hosszabb ideig visszatérnek egy tünetmentes időszak vagy javulás után. A relapszusok többi neve is ismerős lehet, például a fellángolás, exacerbáció, roham, súlyosbodás, akut epizódok vagy klinikai események.

  Amikor az SM-mel élő személy részlegesen vagy teljesen felépült egy relapszusból, és amikor kevés SM-tünet van jelen, vagy egyáltalán nincs jelen ilyen tünet.

  A szklerózis multiplex a központi idegrendszert (KIR) érintő autoimmun betegség. A szklerózis multiplexben a gyulladás megtámadja a mielint és leállítja és/vagy korlátozza az információ továbbítását az idegrostokon.

  Folyamatos aggódás kisebb-nagyobb problémák miatt, ami már zavarja a napi tevékenységeket, a munkát, az iskolai tanulmányokat vagy az alvást. A szorongás miatt megszakadhatnak az emberi kapcsolatok, zavarja a normális életvitelt és az élet élvezetét, de gyógyszerekkel, életmód-változtatással, -tanácsadással és/vagy életmód-terápiával kezelhető.

  Ez olyan mentális állapot, amelyben az elme teljesen arra összpontosít, hogy mi történik, hogy Ön mit csinál, és milyen a test helyzete a környezethez képest. Az elképzelés az, hogy a teljes jelenlét megkönnyíti az ellazulást és kisebb a valószínűsége annak, hogy a kényszerítő vagy a szorongással kapcsolatos gondolatai elterelik a figyelmét. 

Az SM útitárs honlap Aubagio készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Aubagio gyógyszert rendelt.