A sikeres megbeszélés kulcsa a kezelőorvosával

Kezelőorvosa az első, akivel beszélnie kell, ha kérdései vagy kételyei vannak az AUBAGIO tablettás kezeléssel kapcsolatban. Neki az a feladata, hogy támogassa Önt, valamint segítsen abban, hogy a legtöbbet hozhassa ki a kezelésből.

A jó egészségügyi ellátás alapja a kezelőorvosával fenntartott jó viszony. Kutatások szerint azok a betegek, akik aktív szerepet vállalnak az egészségügyi ellátásukban és együttműködnek kezelőorvosukkal, nemcsak elégedettebbek a kapott gondozással, hanem kevesebbet aggódnak az állapotuk miatt is, és úgy érzik, hogy jobban kézben tartják kezelésüket. 

  A megbeszéléseken sok olyan információt kaphat, amelyeket nehéz feldolgoznia és felidéznie. Ha szeretné, hogy a már elhangzottakat elismételjék, csak kérje. Orvosa a legjobbat akarja Önnek, ezért szeretné azt, ha feltenné neki a kérdéseit, vagy beszélne az aggályairól ahelyett, hogy csendben marad, mert ezzel az egészségét kockáztatja.

  Az orvos-beteg kapcsolatban Önök egyenlő partnerek különböző tapasztalattal és hozzáértéssel. Az Ön kezelése csapatmunka eredménye, ezért nagyon fontos, hogy Ön is aktív részese legyen, és azt érezze, hogy bármilyen jellegű problémájáról nyugodtan beszélhet. 

  Néhány tipp, amelyek segíthetnek Önnek, hogy a megbeszéléseket a leghasznosabbá tegye, hiszen azok kitűnő lehetőségek arra, hogy kezelőorvosa tanácsot adjon vagy megnyugtassa:

  1. Tervezzen előre – jegyezze le a kérdéseit és azt is, hogy milyen volt a közérzete.
  2. Érkezzen egy kicsit korábban, hogy legyen pár perce összeszedni a gondolatait a váróban, esetleg kiegészítenie a feljegyzéseit még valami fontossal. 
  3. Vegye kezébe a kezdeményezést – ha úgy gondolja, hogy valamilyen autoimmun betegség vagy fertőzés tünetét tapasztalja, azonnal szóljon orvosának, ne várjon a következő előjegyzett vizitig. 
  4. Írjon le minden új vagy érdekes dolgot, amit a kezelőorvosa mond. Ha orvosa beleegyezik, felveheti diktafonra vagy telefonjára, hogy később visszahallgathassa a beszélgetést. 
  5. A találkozókra barátjával vagy egyik családtagjával érkezzen, aki lelki támogatást nyújt, segít a jegyzetelésben, sőt olyan kérdéseket is feltehet, amelyekre Ön nem gondolt, bár a kezelése szempontjából nagyon fontos lehet.
  6. Kérjen több időt – ne érezze, hogy sietnie kell. Ha a találkozó végén még mindig vannak kérdései vagy bizonytalan valamiben, kérjen egy új időpontot.

  " „Arra törekedjen, hogy minden konzultációról úgy menjen el, hogy elégedett, bízik a kapott tanácsokban és a következő lépésekben” – Claire Moloney"

Az SM útitárs honlap Aubagio készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Aubagio gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000854