Mellékhatások kezelése

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen mellékhatásokra számíthatunk, és milyen módon lehet azokat kezelni, illetve enyhíteni. Néhány lehetséges mellékhatás kezeléséről itt olvashat, de ne felejtse el tájékoztatni az Ön által tapasztalt tünetekről a kezelőorvosát. 

  Amikor mellékhatásokról beszélünk, általában a nagyon gyakori, gyakori és ritka mellékhatásokat említjük. A nagyon gyakori mellékhatás azt jelenti, hogy a tünetek a klinikai vizsgálatokban részt vevők több mint 10%-ánál, a gyakori mellékhatás a résztvevők több mint 1%-ánál, de kevesebb mint 10%-ánál, ritka mellékhatásról pedig akkor beszélhetünk, ha a tünetek 10.000 résztvevőből 1–10 páciensnél jelentkeztek. 

  Bármilyen mellékhatást tapasztal, mindig beszéljen kezelőorvosával. Azonban néhány egyszerű dolgot megtehet annak érdekében, hogy csökkentse a tünetek hatását a mindennapi életére.

  Az AUBAGIO szedése alatt az emberek több mint 10%-ánál előfordul hasmenés és/vagy hányinger, tehát ezek nagyon gyakori mellékhatások. Néhány javaslattal segítünk, ha az alábbiak Önnél is előfordulnak:

  1. Hasmenés esetén nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel – igyon sok vizet! Ha hányingere is van, többször igyon apró kortyokkal, hogy csökkentse a hányás kockázatát. 
  2. Egyen kisebb mennyiségű könnyű ételt, kerülje a zsíros vagy fűszeres ételeket! – Egyen gabona-, hús-, gyümölcs- és zöldségalapú, energiában és tápanyagokban gazdag ételeket.
  3. Kezelőorvosa felírhat hányáscsillapító gyógyszereket, de beszéljen vele, ha vény nélkül kapható gyógyszert vagy gyógynövénytartalmú készítményeket alkalmazna, mert azok megzavarhatják az AUBAGIO-kezelést. 
  4. A rossz közérzetet javíthatják a relaxációs technikák, mint a mély légzés és a meditáció.

  Általában az AUBAGIO-kezelés első hat hónapjában a betegek több mint 10%-ánál jelentkezett a haj elvékonyodása.

  Az AUBAGIO tablettát szedő emberek több mint 10%-ánál előfordulhat egy specifikus vérfehérje, az alanin-aminotranszferáz (ALT) vérszintjének emelkedése. A normálisnál magasabb ALT-szint májproblémákra utalhat. Az AUBAGIO-kezelés előtt és alatt a kezelőorvosa vérvizsgálatra küldi, hogy ellenőrizzék a máj működését. 

  Az AUBAGIO-val kezelt betegek 1%–10%-ánál előfordulhatnak fertőzések, és mivel az AUBAGIO befolyásolja az immunrendszer működését, megfelelő gyógymód nélkül a fertőzések súlyosbodhatnak.

  A gyakori fertőzések közé az alábbiak tartoznak:

  • Láz vagy náthaszerű tünetek
  • Arcüreg-, orrmelléküreg-gyulladás (szinuszítisz) vagy garatfertőzések
  • Húgyúti fertőzések vagy hólyaggyulladás

  Ha az AUBAGIO-kezelés alatt védőoltást szeretne kapni, beszéljen kezelőorvosával, mivel egyes oltástípusok a fertőzés kockázatával járnak. Kezelőorvosa elmondja majd, mit tehet ősszel, amikor az influenza elleni, valamint a tüdőgyulladás elleni oltást szeretné magának beadatni. 

  A megfelelő étkezés, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhat ahhoz, hogy felkészítse szervezetét a fertőzések elleni védekezésre. Ugyancsak jó megoldás lehet, ha távol marad a fertőző beteg családtagoktól és barátoktól.

  A klinikai vizsgálat során az AUBAGIO-t szedő résztvevők több mint 10%-ánál jelentkezett, tehát a bizsergés gyakori mellékhatás. Általában a kéz és/vagy láb bizsergése időleges, és ez az érzés megszűnik, miután megszűnik az érintett terület nyomása. Értesítse kezelőorvosát, ha bizsergést tapasztal, és ha ez az érzés visszatér.

  A legtöbb mellékhatás átmeneti, és ha a tünetek (például a bizsergés) idején eltereli a figyelmét, hatékonyan csökkenthetők. Például gondoljon másra, foglalkozzon valamivel, ami leköti a figyelmét, mint az olvasás, baráti beszélgetés, tévénézés vagy zenehallgatás.

  Fontos tudnia, hogy van néhány súlyos mellékhatás, amelyek közé tartoznak az alábbiak: 

  • Súlyos allergiás reakciók 
  • Súlyos fertőzések vagy szepszis
  • Láz vagy náthaszerű tünetek
  • Súlyos májbetegség
  • Tüdő- vagy hasnyálmirigy-gyulladása

  Ezeknek a mellékhatásoknak a tüneteiről itt olvashat. Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha a fentiek közül bármelyiket tapasztalja. 

Az SM útitárs honlap Aubagio készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Aubagio gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000854