Első lépések a monitorozásban

A lehetséges mellékhatások megfigyelése hozzásegítheti Önt és kezelőorvosát azok kezeléséhez, mielőtt azok komolyabb problémákat okoznának. Kezelőorvosa bizonyos vizsgálatokat és ellenőrzéseket javasolhat. Itt áttekintjük azokat, amelyeket orvosa kér, valamint felsorolunk olyanokat, amelyeket Ön is megtehet, hogy csökkentse problémái előfordulásának kockázatát. 

  Néhány dolog, melyet kezelőorvosa monitorozhat:

  1. Májfunkciós vizsgálatok: az AUBAGIO-kezelés előtt és közben kezelőorvosa vérvizsgálatokat kér, hogy ellenőrizze a máj működését.
  2. Fehérvérsejtszám és vérlemezkeszám ellenőrzése: az AUBAGIO csökkentheti a fehérvérsejtek számát (ami az Ön fogékonyságát növelheti a fertőzésekre) és a véralvadást segítő sejtek (vérlemezkék) számát a vérben.  A kezelés előtt és közben orvosa ellenőriztetheti, hogy fehérvérsejtszáma és vérlemezkeszáma megfelelő-e, és vérvizsgálatokat végezhet a lehetséges fertőzések felderítésére.
  3. Vérnyomásmérés: az AUBAGIO tabletta a vérnyomás enyhe emelkedését okozhatja, ezért kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását, hogy szükség esetén közbeavatkozhasson.
  1. A tablettát mindig a kezelőorvosa előírása szerint szedje.
  2. Legyen óvatos, ha más gyógyszert is be szeretne venni, mert van olyan, amelyet nem szabad együtt szedni az AUBAGIO-val. Fontos, hogy orvosa tudjon az összes gyógyszeréről, beleértve a gyógynövénytartalmú készítményeket, valamint a vény nélkül vásárolt gyógyszereit. Azokat a gyógyszereket, amelyek az AUBAGIO-val együtt alkalmazva problémát okozhatnak, a betegtájékoztató tartalmazza.
  3. Végeztessen el minden vérvizsgálatot, amelyeket kezelőorvosa javasol!

Az SM útitárs honlap Aubagio készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Aubagio gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000854