Részesüljön a legjobb támogatásban

gépelő kéz

A mindennapi életben jó érzés olyan környezetet tudni maga körül, amellyel megoszthatja örömét és bánatát. Ez különösen fontos, ha SM-ben szenved. A mindennapi életben nagyon sokat számít, hogy kap-e hasznos tanácsot, megtalálja-e a megfelelő támogatást, amikor épp arra van szüksége. Ha olyan emberek veszik körül, akiktől szükség esetén további segítséget kérhet, az nagyban megkönnyítheti alkalmazkodását az új kezeléshez és a vele járó monitorozási programhoz.


„A jó tanács felemel: fejleszti az önbizalmat, megnyugtat és csökkenti a szorongást” – Claire Moloney

  Az ismerősei közül sokan sokféleképpen tudják Önt támogatni. A barátok és a családtagok főleg a betegség elviselésében segíthetnek. Egyesek emlékeztethetik a kezeléssel kapcsolatos teendőkre, mások abban segítenek, hogy eljusson a vizitekre. Van, akivel kimondottan edzeni szeret, míg mások vagy a közlekedésben segítik, vagy érzelmi támaszt nyújtanak, vagy hasznos ismereteket adnak tovább.

  Az igényelt támogatás változhat a betegség és kezelés lefolyása során, és változni fog a személyes körülményei függvényében is. 

  "„Gyakran a családtagok és barátok segíteni szeretnének, de bizonytalanok abban, hogyan tegyék. Talán aggódnak amiatt, hogy megsértik Önt, vagy egyszerűen nem tudják, hogy milyen támogatásra van szüksége. Úgy segíthet nekik, ha konkrétan megmondja, hogy miben van szüksége segítségre, és miben nincs” – Claire Moloney"

  A kezelőorvosa, az SM-nővér, a barátok és a család mellett még számos más támogatás elérhető: SM-támogató csoportok, más SM-betegek és az SM-útitárs. 
   

  Az SM-el élő emberek által valamint az értük létrehozott csoportok segítségével megnyugvást, támogatást, valós tudáson alapuló tanácsokat kaphat. Az interneten is találhat támogatást, mint például az online üzenőfalakon vagy fórumokon, ahol akár név nélkül beszélgethetnek. Ez kitűnő lehet mások tapasztalatainak felhasználására, valamint az SM-tünetei megosztására.

  A többi SM-beteggel az eszme- és tapasztalatcsere izgalmas és lelkesítő lehet, de ne feledje, hogy mindenkinél más az SM-betegség, így annak kezelése is. Tehát ha valakinél egy mellékhatás vagy egy bizonyos tünet előfordult, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz ugyanúgy jelentkezik majd Önnél is.

   

  Nagyon fontos a kezelés lehetőségeinek és korlátainak, valamint terápiával okozott lehetséges mellékhatásoknak a megértése. Olvassa el a betegtájékoztatót és a betegkártyát, amelyek fontos információforrások, segítenek a lehetséges mellékhatások azonosításában, valamint tájékoztatnak a kezelésről és a monitorozásról.
   

Az SM útitárs honlap Aubagio készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Aubagio gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000854