A babavárás feltételei

Egyesek nehéznek találják a fogamzásgátlás és családtervezés megbeszélését a kezelőorvossal, de amikor AUBAGIO-t szed, fontos, hogy orvosa tudjon az ezzel kapcsolatos kérdésekről. Ha az AUBAGIO tabletta szedése alatt teherbe esik – vagy úgy gondolja, hogy teherbe esett –, azonnal menjen el orvosához. Olvassa el az ellenőrző listánkat, amely útmutatást és támogatást adhat a helyzet kezeléséhez.

  Nagyon fontos tudnia, hogy kerülnie kell a teherbe esést, ha AUBAGIO-t szed, mert ez a gyógyszer károsíthatja a magzatot. Vagyis az orvosa nem írja fel Önnek az AUBAGIO-t, ha terhes, vagy a közeljövőben gyermeket szeretne.

  Miután abbahagyja az AUBAGIO szedését, akár két évig is tarthat, mire a gyógyszer természetes módon kiürül a szervezetéből. Továbbra is fogamzásgátlást kell alkalmazniuk mindaddig, amíg a vérvizsgálatokból kiderül, hogy az AUBAGIO szintje már kellőképpen alacsony a szervezetében.
   
  Ha azt szeretné, hogy az AUBAGIO a természetesnél gyorsabban ürüljön ki a szervezetéből, rendelkezésre áll egy úgynevezett gyorsított eliminációs eljárás. Ez rövidebb időn belül kiüríti az AUBAGIO-t a szervezetéből, és csökkenti a kockázatokat a magzattal kapcsolatban. Erről többet olvashat itt.

  Ugyancsak fontos, hogy az AUBAGIO szedése alatt ne szoptasson, mivel a gyógyszer átmegy az anyatejbe, ami szintén veszélyezteti a kisbaba egészségét.

  Néhány ötlet, ami hasznos lehet:

  • Fogamzásgátlásra figyelmeztető apróságok, mint például emlékeztető beállítása a telefonján (hogy vegye be a fogamzásgátló tablettát), emlékeztetőalkalmazás telepítése, vagy valamilyen erre alkalmas eszköz keresése a fogamzásgátló gyártójának honlapján. 

Az SM útitárs honlap Aubagio készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Aubagio gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000854