A máj monitorozása

gépelő kéz

Azoknál a betegeknél, akik AUBAGIO tablettát szednek, el kell végezni az alanin-aminotranszferáz (ALT) vérvizsgálatot a kezelés előtt és alatt, hogy ellenőrizzék a máj működését. Ezt a vérvizsgálatot az első hat hónapban kéthetente kell elvégezni, majd nyolchetente és/vagy akkor, amikor olyan tünetek jelennek meg Önnél, amelyeket a kezelőorvosa véleménye szerint ki kell vizsgálni.

  Az ALT vérvizsgálata különösen fontos, mivel egyeseknél, akik AUBAGIO-t szednek, az ALT-szint emelkedése kockázatos lehet, hiszen olyan probléma állhat a háttérben, amiről nem tudnak. A rendszeres vizsgálat azért fontos, hogy az orvosa felismerje, gyorsan és hatékonyan kezelje az összes emelkedett ALT-szintet, ha szükséges.

  Kezelőorvosa a májműködés monitorozását rendszeres ALT-vizsgálatokkal végzi. Az ALT szintjét egyszerű vérvétellel – amely az alanin-aminotranszferáz (ALT) nevű fehérje szintjét méri – mutatják ki. A normálisnál magasabb ALT-szint májproblémákra utal. 

  Az  
  ALT vizsgálatok nagyon egyszerűek, különleges előkészületeket nem igényelnek, és a vérminta levétele mindössze néhány perc. A vérmintát a kórház laboratóriumában vizsgálják, az eredményeket általában közvetlenül kezelőorvosának küldik körülbelül egy nap múlva. 

  Az  AUBAGIO egyik gyakori mellékhatása az alanin-aminotranszferáz (ALT) enzim szintjének emelkedése. Emiatt az AUBAGIO-kezelés elkezdése előtt vérvizsgálat elvégzése javasolt, amit az első hat hónapban kéthetente kell megismételni. Ezt követően a vizsgálatok nyolchetente vagy akkor történnek, ha olyan tüneteket tapasztal, amelyeket a kezelőorvosa véleménye szerint ki kell vizsgálni. Ezért fontos, hogy figyeljen a mellékhatásokra, illetve beszéljen kezelőorvosával, ha úgy véli, szokatlan tünet jelentkezett. 

  A májfunkciós vizsgálatokkal kimutathatják az enzimszinteket, de vannak tünetek, amelyekre figyelni kell, ha éppen az esedékes vizsgálatok között jelentkeznek.

  Ha az 
  AUBAGIO-kezelés alatt az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli, a lehető leghamarabb értesítse kezelőorvosát, aki vérvizsgálatra küldheti az ALT-szint ellenőrzése érdekében:

  • A bőr vagy a szem fehér részének sárga elszíneződése
  • A normálisnál sötétebb színű vizelet
  • Émelygés és hányás minden különösebb ok nélkül
  • Hasi fájdalom

Az SM útitárs honlap Aubagio készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Aubagio gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000854