Mit kell tudnom a mellékhatásokról?

Mit kell tudnom a mellékhatásokról

Minden kezelés – és ez alól a Lemtrada sem kivétel – járhat mellékhatásokkal (azaz kimondottan a kezelés hatására kialakuló tünetekkel), amelyek nem feltétlenül alakulnak ki Önnél. A Lemtradával kezelt betegek többsége a mellékhatásokat az infúzió beadása közben és/vagy az infúzió beadását követő 24 órában tapasztalja. Ezeket a mellékhatásokat infúzióval összefüggő reakcióknak nevezzük. Ezért érdemes a kezelőorvosnak elmondania, ha bármi szokatlant észlel az infúzió beadásakor, mert a folyamatos tájékoztatás megkönnyíti az esetlegesen kialakuló mellékhatások kezelését. 

A Lemtrada úgy működik, hogy módosítja az 
immunrendszer működését, ami azt is jelenti, hogy nincs szükség folyamatos kezelésre. Mivel a Lemtrada megváltoztatja az immunrendszer működését, növelheti az autoimmun betegségek kockázatát. Az autoimmun betegségek sok évvel a Lemtrada-kezelés után is kialakulhatnak. Ezért kell már most odafigyelni, hogy az esetleges betegséget kezelőorvosa mielőbb észrevegye, és segítsen azt megelőzni, illetve kezelni. 

    Néhány betegnél előfordulnak mellékhatások, melyek többnyire enyhék vagy közepesen súlyosak, legnagyobb valószínűséggel az infúzió alatt és/vagy az infúzió utáni 24 órában jelentkeznek. Egyes esetekben súlyos reakciók is előfordulhatnak. 

    A Lemtrada-kezelés növelheti a fertőzések és az autoimmun betegségek kockázatát [hivatkozás a következőre: az autoimmun betegségek meghatározása a szójegyzékben], melyek a legutóbbi kezelési ciklus után hetekkel, hónapokkal vagy évekkel is jelentkezhetnek. A monitorozási programunk arra szolgál, hogy odafigyeljünk ezekre. A programról itt talál bővebb tájékoztatást

    A legtöbb mellékhatás kezelhető, és ha azokat korán felfedezik, akkor az orvos könnyebben megtalálja a legjobb kezelési módszert. Ezért fontos odafigyelnie a mellékhatásokra, valamint elmondania kezelőorvosának, ha bármilyen rendellenességet tapasztal. 

    betegtájékoztatóban részletesebb ismertetés található a lehetséges mellékhatásokról és hogy milyen jelekre kell odafigyelnie. Ha bármilyen kérdése van a mellékhatásokkal kapcsolatban – még ha azok nem is szerepelnek a betegtájékoztatóban –, mindenképpen mondja el az orvosának.

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855