Az első kezelési ciklus

Az első kezelési ciklus során Ön naponta egy infúziót kap öt napon keresztül. A kezelőorvosával ekkorra már beszéltek az infúziós eljárásról, és továbbra is a rendelkezésére áll, ha a kezelés során bármikor támogatásra vagy tanácsra van szüksége. 

Számos dolgot tehet annak érdekében, hogy a kórházban eltöltött időt élvezetesebbé tegye. Ebben a részben megtudhatja, mire számíthat, valamint találhat néhány tippet is arra, hogyan teheti a kezelést kevésbé stresszessé.

  1. Az első infúzió előtti este készítsen össze néhány dolgot, melyekkel majd elfoglalhatja magát a kórházban. 

  2. Amikor megérkezik, orvosa mindent alaposan megbeszél Önnel, válaszol az időközben felmerült kérdéseire, és meggyőződik arról, hogy ön készen áll a kezelés elkezdésére.

  3. Emlékeztetik Önt az infúzióval összefüggő lehetséges reakciókra, és kezelőorvosa gyógyszert ad azok megelőzése, illetve intenzitásuk csökkentése érdekében. Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy orvosa meghosszabbítsa vagy leállítsa a kezelési ciklust, mert az infúzióval összefüggő reakciók léptek fel, amiket orvosa mindenképpen kezelni fog.

  4. Hozza magával a készenléti betegkártyát, a Betegnek szóló útmutatót és kézikönyvet, hátha valamit meg akar nézni bennük. Ne feledje azt sem, hogy az SM-útitárs weboldalon további tájékoztatást találhat.

  Miután megérkezik, az első órát valószínűleg kezelőorvosával tölti, aki segít felkészülni az infúzióra, például gyógyszert ad az esetleg kialakuló mellékhatásokra, valamint elmagyarázza, hogy mire számíthat az infúzió idején. Ezután 4 órán keresztül kapja az infúziót, és az azt követő két órában az SM-munkacsoport megfigyelés alatt tartja, hogy megbizonyosodjanak arról, jól érzi-e magát. 

  1. Amennyiben a helyi kórházi szabályzat ezt megengedi, a nap végén hazamehet. Kezelőorvosa beszél Önnel, mielőtt elindul, és elmondja, hogy aznap este mi mindenre kell otthon figyelnie.

  2. Gondoskodjon arról, hogy legyenek otthonában olyan készítmények, amelyek segíthetnek az esetleg kialakuló mellékhatások enyhítésében. Például legyenek otthon zsír- és fűszermentes egyszerű ételek – mint például keksz vagy kétszersült –, ha hányingere lenne. A liszteriózis fertőzés kockázatát csökkentheti, ha a Lemtrada-kezelés előtti két hétben, a kezelés alatt és a kezelés után legalább egy hónapig nem eszik olyan ételeket, amelyek baktériumokat tartalmazhatnak, mint például a nyers vagy nem megfelelően megfőzött, megsütött húsok, lágy sajtok és a pasztörizálatlan tejtermékek.

  1. Az első napi kórházi felvétel után a következő napok hasonló rendben zajlanak.

  2. Reggelente amikor megérkezik, kezelőorvosa elbeszélget Önnel és meggyőződik arról, hogy jól érzi magát. A kezelés során mindvégig tájékoztassa orvosát arról, hogyan érzi magát. Folyamatos kommunikáció szükséges ahhoz, hogy támogassa Önt, és tanácsokat tudjon adni.

  3. A kezelés vége felé gondolja végig, kell-e módosítani a tervein annak figyelembevételével, hogy a vártnál jobban érzi-e magát, illetve hogy több segítségre lenne szüksége, mint azt eredetileg gondolta. 

  4. Az utolsó infúziós napon orvosa újra megbeszéli Önnel a monitorozási programot, és elmondja azokat a tüneteket, amelyek fertőzésre vagy autoimmun betegségre utalhatnak.

  5. Kezelőorvosa ezután ismét tájékoztatja a fertőzések kockázatáról, és olyan módszereket javasol, amelyek az Ön általános egészségi állapotának jó szinten tartásával segítenek minimálisra csökkenteni a fertőzések kialakulását. 

  Hasznos tanács: Az infúzió utolsó napján érdemes a jövőbeni vér- és vizeletvizsgálatok időpontjait lefixálni! 

  Ha a kezelési ciklus során feljegyzi a tapasztalatait, kiváló módszer arra, hogy tisztában legyen a mindenkori állapotával. A napló segítségével folyamatosan nyomon követheti az érzéseit, (pozitív vagy negatív) gondolatait, és leírhatja, ha túl van a kezelés egy újabb szakaszán. 
   

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855