Mellékhatások és szorongás

A mellékhatásoktól való félelem mindenkinél másként jelentkezik, de stresszt és akár szorongást is okozhat. Néhány tanács, melyek segíthetnek a szorongás oldásában.

    Mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, ha valamiben bizonytalan, és ne aggódjon amiatt, hogy „butaságot” kérdez, hiszen bármi foglalkoztatja, az fontos és figyelmet érdemel. Az SM-szakemberek elsődleges feladata, hogy bármiben a segítségére legyenek, kétségeit eloszlassák és válaszoljanak a kérdéseire.

    Egy szakemberrel, illetve egy baráttal vagy családtaggal való beszélgetés szintén segíthet a szorongás oldásában, hiszen érzi, hogy nincs egyedül. Érdeklődjön az SM-támogató csoportokról is, mert nagyon hasznos, ha olyan emberekkel találkozik, akik hasonló cipőben járnak. Itt találhat további információkat. .

    Teljesen természetes, hogy szorongunk, ha életünk során valami új dologba kezdünk, főleg ha ez egy új orvosi kezelés. Valószínűleg szeretne tanácsot kapni azzal kapcsolatban, hogyan tudja oldani a szorongást. 

    Tervezzen előre! Ha kezelőorvosával megbeszélve már eldöntötte, hogy szeretné elkezdeni a Lemtrada-kezelést, egy rövid távú terv felállítása segíthet a szorongás és a stressz oldásában. Ha előre tervez, nyugodt lehet, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy felkészüljön az Ön előtt álló hetekre. Első lépésként érdemes kipróbálnia az általunk összeállított Infúziós cselekvési tervet, melynek segítségével felkészülhet a kezelés elkezdésére.

    • Gondoskodjon magáról! Ha bármikor szorongást érez, relaxáljon, és mindennap törődjön az egészségével: a helyes étkezéssel az általános egészségi állapotát javíthatja, a rendszeres testmozgás segíthet a stressz és a szorongás oldásában is.

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855