Az infúziók előtt

A kezelés megkezdése előtt át kell esnie egy sor vizsgálaton, amit összefoglalóan kezelés előtti szűrésnek nevezünk.

  Amennyiben eddig egyéb betegségmódosító kezeléseket (DMT) alkalmazott az SM kezelésére, az első infúzió előtt abba kell hagynia ezeket. Ezen kívül fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát minden egyéb gyógyszerről, amiket szed – legyen az vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszer vagy gyógynövénykészítmény. Mindez azért szükséges, mert ezek a gyógyszerek esetleg hatással lehetnek az immunrendszerére, és fogékonnyá tehetik arra, hogy elkapja a fertőzéseket. 
   

  Az első infúzióra való felkészülés fontos része, hogy orvosa bizonyos vizsgálatok elvégzésével meggyőződik arról, hogy Ön jó egészségi állapotban van-e, és megfelelő védelemmel rendelkezik-e a fertőzésekkel szemben? Amennyiben azt állapítja meg, hogy valamilyen fertőzése van, illetve fennáll valamelyik fertőzés kockázata, gyógyszeres kezelést alkalmaz vagy védőoltást ad Önnek.

  Kezelőorvosának többek között az alábbiakat kell ellenőriznie:

  • Nincs-e tuberkulózisa (tbc-fertőzése, mely a tüdőt érintő fertőzések egyik fajtája)?
  • Hordozza-e a hepatitisz B vagy hepatitisz C vírusát? Ha igen, akkor kivételes körültekintés szükséges, mert nem ismert, hogy a Lemtrada hatására aktiválódhat-e a hepatitiszfertőzés, ami károsíthatja a májat.
  • Volt-e bárányhimlős? Ha nem, akkor felajánlhatják a védőoltást.
  • Milyen egyéb védőoltásban részesült? Ha kezelőorvosa megítélése szerint további védőoltásokra van szüksége, azokat a Lemtrada-kezelés előtt legalább hat héttel kell megkapnia. Ez azért szükséges, mert nem ismert, hogy a Lemtrada hatással van-e a szervezet védőoltásokra adott válaszára.
  • Más egyéb kezelés, amit kapott, befolyásolhatja-e az immunrendszerét.
  • Bizonyos fertőzések méhnyak-rendellenességet okozhatnak, ezért a Lemtradával kezelt nőbetegeknek javasolt évente elvégeztetniük a méhnyak szűrővizsgálatát a méhnyakkenet levételével.


  Kezelőorvosa más óvintézkedéseket is tesz, például: 

  • Gyógyszert ír fel a herpeszvírus okozta fertőzések – például ajakherpesz – ellen, amelyek kialakulhatnak a kezelés után (ezeket a gyógyszereket a kezelés ideje alatt és azt követően még egy hónapig kell szedni). 
  • Kortikoszteroidokat és egyéb gyógyszereket ír fel az infúzió előtt, hogy csökkentse az infúzióval kapcsolatos kóros hatások (hivatkozás….szójegyzékben) kialakulásának valószínűségét.

  Orvosával megbeszélik majd ezeket a gyógyszereket, valamint minden egyéb teendőt, melyeket ajánlott elvégeznie a kezelés elkezdése előtt.

  Kezelőorvosának számos dolgot kell ellenőriznie, mielőtt Ön elkezdené az infúziós ciklusát. Ezekről a fenti "Kezelés előtti szűrés" részben olvashat. 

  A másik, amiről tudnia kell, hogy minden betegnél, aki Lemtrada-kezelést kap, fokozott a liszteriózis fertőzés kialakulásának a kockázata. Ez csökkenthető, ha a Lemtrada-kezelés előtti két hétben, a kezelés alatt, illetve a kezelés után legalább egy hónapig nem eszik olyan ételeket, amelyek liszteriózis baktériumokat tartalmazhatnak, mint például a nyers vagy nem megfelelően megfőzött, megsütött húsok, lágy sajtok és a nem pasztörizált tejtermékek.

   

  Az alábbiakban felsoroltunk néhány olyan dolgot, amelyeket esetleg érdemes elrendezni a kezelési ciklusra történő felkészülés során, hogy a későbbiekben minden zökkenőmentesen legyen:

  • Szabadságot kell kivennie a munkahelyéről az infúziók idejére és az azt követő felépülési időszakra, ha szükséges.
  • Az infúziók előtti étkezés nincs hatással a kezelésre, úgyhogy nyugodtan hozhat magával valami ennivalót.
  • Össze kell írnia azokat a dolgokat, amelyeket bevisz a kórházba, ha gondolja, konzultáljon az SM orvossal vagy SM nővérrel.
  • Ha túl messze lakik ahhoz, hogy mindennap hazamenjen, kérdezze meg az egyéb lehetőségeket a kezelőorvosától. 
  • Előre elkészíthet és lefagyaszthat egypár ételt, hogy később könnyebb dolga legyen.
  • Úgy érzi, hogy minden szükséges információnak a birtokában van? Kapott választ kezelőorvosától minden felmerülő, még a „buta” kérdéseire is, eloszlatták a félelmeit? 

  "Ha aggódik a kezelés elkezdése miatt, beszéljen kezelőorvosával, és próbáljanak közösen megoldást találni azokra a félelmekre, amelyek a szorongását okozzák. Az orvos tanácsa és támogatása segítségével – ahogy minél jobban megismeri az infúziós eljárás lényegét –, remélhetőleg elmúlik a szorongása."

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855