Könnyítse meg a dolgát!

Fontos, hogy ne csak a kezelési ciklusok közötti időszakban történjen Önnél a monitorozás, hanem még négy teljes évig az utolsó infúziót követően, mert a fertőzések és az autoimmun betegségek a kezelési ciklusok között, sőt több évvel az utolsó infúzió után is kialakulhatnak. Egy ilyen hosszú távú monitorozási program kivitelezése ijesztőnek tűnhet, de néhány egyszerű dolog bevezetésével a lehetőségekhez mérten hatékonyabbá és kevésbé stresszessé tehető.

  Néhány ötlet arra, hogy az Önt körülvevők hogyan lehetnek a legnagyobb segítségére a monitorozásban, illetve összegyűjtöttünk néhány olyan „buktatót” is, amelyek negatív hatással vannak a monitorozási tervére:

  • Gondoskodjon megfelelő segítségről a monitorozásban. Ha megosztja tapasztalatait, és megbeszéli a monitorozás velejáróit közeli barátaival és családtagjaival, akkor ők praktikus segítséget nyújthatnak, valamint lesznek, akikkel megbeszélheti aggodalmait vagy frusztrációit. 
  • Ügyeljen arra, hogy egyetlen vizitet se hagyjon ki. Próbálja meg már előre kizárni azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a monitorozási program betartását. Írjon össze egy listát ezekről, majd szánjon időt arra, hogy megoldást találjon ezekre, vagy legalább csökkentse minimálisra az esélyüket.

  Önmaga megjutalmazása egy-egy kitűzött cél elérésekor remek módszer a motiváció megőrzésére. Ha például egy hónapon keresztül folyamatosan végezte a monitorozást, vagy ha javulást tapasztalt az egészségében, vagy ha akár „csak” jó napja, miért ne lehetne megünnepelni? Ne feledje, mennyire fontos, hogy magával is foglalkozzon, hát tegyen valamit csak magáért! 
  Néhány tipp, hogyan ünnepelheti meg az elért eredményeket:

  1. Ünnepelje meg a sikereket – vezessen naplót a céljairól, ideértve azokat is, amelyek nem az SM-mel állnak kapcsolatban. Ha a listáról valamelyik célt elérte – vagy lépéseket tett az érdekében –, tegyen mellé egy pipát.
  2. A motiváció megőrzése – az SM-betegségben is szerepet játszhat a bizonytalanság, és ez megnehezíti, hogy reális célokat tudjunk kitűzni és teljesíthető elvárásaink legyenek a jövőt illetően. Ha valami nem úgy alakult, ahogyan azt elterveztük, bánkódás helyett tekintsünk inkább az elért eredményekre vagy azokra a kis lépésekre, amelyeket sikerült megtennünk.
  3. Mindenki különböző – fogalmazza meg magának, hogy Ön mit tartana sikernek, és a céljait annak alapján tűzze ki (tehát ne mások elvárásainak és mércéjének megfelelően).
  4. Legyen reális – természetesen hasznos, ha pozitívan gondolkodik és jó dolgokat vár a kezeléstől, de ne legyenek a földtől elrugaszkodott elvárásai, és vegye figyelembe, hogy a kezelésre mindenki eltérően reagál.
  5. Legyen inspiráló – ha jól érzi magát, igazán nagyszerű érzés másokkal is megosztani a sikerét, főleg az SM-es sorstársaival, mert arra ösztönözheti őket, hogy bízzanak a kezelésben, és örüljenek minden apró sikernek.

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855