Hogyan adják be a Lemtradát?

Lemtradát infúzióként két kezelési ciklusban adják be legalább egy év különbséggel (ha a betegeknél továbbra is fennállnak a tünetek, akkor még további egy vagy két kezelési ciklusban részesülhetnek). De mit is jelentenek pontosan az infúziók, és milyen a hatásuk?

  Az infúzió olyan alkalmazási mód, amikor a gyógyszert egy injekciós tű segítségével közvetlenül a vénába adják.

  A Lemtrada infúziókat a kórházban vagy a vizsgálóhelyen adják be, és egy infúzió általában négy óráig folyik le. Ez tarthat egy kicsivel tovább is, amennyiben az infúzióval kapcsolatos reakciók lépnek fel, mint például bőrkiütés, emiatt orvosa lelassítja a beadást az Ön érdekében. Az infúzió előtt orvosa megbeszéli Önnel a kezelés menetét, valamint adhatnak Önnek másik gyógyszert, például szteroidot is, hogy enyhítse az infúzióval összefüggő reakciókat. Az infúzió beadását követően orvosa elővigyázatosságból további két órán keresztül megfigyelés alatt tartja Önt, mert biztos akar lenni abban, hogy továbbra is jól érzi magát.

  Bizonyos esetekben, amikor az infúzióval összefüggő reakciók lépnek fel, orvosa meghosszabbíthatja vagy leállíthatja a kezelési ciklust. Ha szeretne tanácsot kapni arról, hogyan készüljön fel az infúzióra, nézze meg itt

  A Lemtradát két kezelési ciklusban adják be egy év különbséggel. Az első ciklusban naponta egy infúziót kap öt napon keresztül, míg a második ciklusban naponta egy infúziót három napon keresztül. Amennyiben a betegeknél az első két kezelési ciklus után továbbra is jelentkeznek az SM tünetei, az orvos további egy vagy két ciklus alkalmazását javasolhatja. Bármely további ciklusban naponta egy infúziót kap három napon keresztül.

  A Lemtradát – más gyógyszerektől eltérően – nem szükséges rendszeresen alkalmazni, hogy kifejtse a hatását. 

  Attól függően, hogy hol lakik, a Lemtrada infúziót a kórházban kapja meg vagy az adott napokon ambulánsan, vagy úgy, hogy éjszakára is bent marad. Mindkét lehetőség megoldható, beszélje meg kezelőorvosával, hogy Önnek melyik a legmegfelelőbb. Orvosa részletesebben ismerteti az eljárást.

  Orvosa felügyeli az infúzió beadását. Gondoskodik arról, hogy folyamatos ellenőrzés alatt legyen a beadás előtt, alatt és közvetlenül utána is. 

  Ha a kezeléssel kapcsolatban bármilyen kérdése van, forduljon bizalommal orvosához. A betegtájékoztató (amely innen letölthető), valamint a Lemtrada készenléti betegkártya és a Betegnek szóló útmutató szintén választ adhat a kérdéseire. Itt pedig tanácsokat adunk, hogyan kaphat támogatást a barátoktól, a családtól és az SM-közösségtől.

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855