Önellenőrzés

Kezelőorvosa használhatja az „önmonitorozás”, illetve az „önellenőrzés” kifejezést. Ezek azt jelentik, hogy saját magának kell észrevennie a készenléti betegkártyán felsorolt mellékhatások jeleit és tüneteit, melyek a havonta esedékes vizitek közötti időszakban jelentkezhetnek. Ennek az a célja, hogy azonnal értesíteni tudja kezelőorvosát bármilyen problémáról

  Itt felsorolunk néhány olyan kérdést, amelyekre válaszolva végiggondolhatja az autoimmun betegségekre irányuló önellenőrzéssel kapcsolatos ismereteit.

  • Tisztában van az esetleges mellékhatások összes jelével és tünetével, amelyeket képes megállapítani az önellenőrzés során? 
  • Tudja, hogyan kell ellenőriznie az autoimmun betegségek kialakulását?
  • Tudja mi a teendő, ha úgy véli, hogy autoimmun betegség tünetei jelentkeztek Önnél?

  “„A rutin-önellenőrzésre az a jellemző, hogy minél egyszerűbbé tesszük, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hosszú távon is működik” – Clare Moloney”

  Könnyebb a mellékhatásokat monitoroznunk, ha van egy lista, melyet sorról sorra követhetünk. Néhány tipp segítségül:

  • Vezessen be olyan önellenőrzési rutint, ami megfelel Önnek.
  • Ellenőrizze a bőrét, hogy nem találhatók-e rajta véraláfutások vagy kiütések, valamint a száját, hogy nincsenek-e vérzésre utaló foltok. A Betegnek szóló útmutatóban láthat képeket ezekről a jelekről.
  • Teste vizsgálatakor ne felejtse ki a hátát és az egyéb nehezen látható helyeket sem. Kérje meg családtagját vagy közeli barátait, ők is figyeljenek az Önön látható kiütésekre vagy a véraláfutásokra. Mutassa meg nekik a Betegnek szóló útmutatót, hogy ők is tisztában legyenek mindegyik tünettel.
  • Ne feledje, hogy oda kell figyelnie bármilyen más tünetre is, például ha megváltozik a testsúlya, fokozottan verejtékezik, véres a vizelete, vért köhög fel, vagy duzzadt a lába vagy a lábfeje. Itt megnézheti, hogy milyen egyéb tünetekre kell odafigyelnie.
  • Kezelőorvosa elérhetőségeit tartalmazó készenléti betegkártyáját tegye olyan helyre – a tárcájába vagy a táskájába –, ahol mindig kéznél van.

  Arra az esetre, ha nem tudná elérni kezelőorvosát, legyen meg egy másik szakember telefonszáma (a rendelési idővel együtt). Mindig mondja el az orvosnak, ha úgy gondolja, hogy valamilyen mellékhatás jelentkezik (jelentkezett) Önnél. 

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855