Első lépések a monitorozásban

Habár a Lemtrada-kezelés csak két kezelési ciklusból áll – mégpedig legalább egy év különbséggel –, az infúziókhoz kapcsolódó monitorozás (megfigyelés) az utolsó infúziót követően legalább 4 évig tart. Ha Lemtrada-kezelésben részesült, akkor a rendszeres monitorozás rendkívül fontos a fertőzések vagy az autoimmun betegségek korai felfedezése szempontjából. Szintén fontos elmondania a kezelőorvosnak, ha bármi szokatlant észlel, mert így könnyebben kezelheti az esetleg kialakuló mellékhatásokat. 

Kétféle monitorozást kell végezni ebben az időszakban:

  Mint minden gyógyszer, így a Lemtrada is okozhat mellékhatásokat, amelyek korai felismerésük esetén általában jól kezelhetők. Ha nem kezelik azokat, akkor némelyik mellékhatás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, sőt olykor életveszélyessé is válhat. Orvosa éppen azért javasolta Önnek a monitorozási programot, mert segítségével a lehetséges mellékhatások azonnal felfedezhetők, sőt rögtön a megjelenésükkor – orvosa vagy önmaga – már kezelheti is.


  "„A monitorozásnak nemcsak abban van szerepe, hogy segít megelőzni a szükségtelen szövődményeket, hanem a monitorozás az, ami miatt nyugodtak lehetünk afelől, hogy minden a legnagyobb rendben van” – Clare Moloney egészségpszichológus."

  A havonta elvégzett vér- és vizeletvizsgálatok segítenek abban, hogy kezelőorvosa felfedezze és kezelni tudja azokat az autoimmun betegségeket, amelyek kezelés nélkül súlyosakká válhatnának. Mind a vér-, mind a vizeletvizsgálatokat a kezelés elkezdése előtt végzik, majd a kezelés – az utolsó infúzió – után havonta, még 4 évig. Ezeknek a vizsgálatoknak a célja a Lemtrada mellékhatásaként esetleg kialakuló autoimmun betegségek megállapítása, jelzése.

  Fontos, hogy előre betervezze a havi vér- és vizeletvizsgálatokat, mert így nagyobb eséllyel tud részt venni rajtuk. Az autoimmun betegségek korai felfedezése kulcsfontosságú, ezért annyira fontos, hogy az előjegyzett időpontokban elvégezhessék a vizsgálatokat. 

  Néhány tipp segítségül:

  • Jegyezzen elő minél több időpontot – például hat hónapra előre –, így nem érzi azt, hogy folyamatosan időpontot kell egyeztetnie. 
  • Ha lehetséges, akkor próbálja rendszeres időpontokra előjegyeztetni a viziteket, mert nagyobb az esélye annak, hogy nem felejti el, illetve nem szervez semmi mást akkorra.
  • Ne menjen vizeletvizsgálatra, ha menstruál, mert az meghamisítja az eredményeket. A legjobb, ha a vizsgálatokat a menstruációs ciklusok közötti időszak közepére időzíti, de ezzel kapcsolatban orvosa is adhat tanácsokat.
  • Kapcsolja össze ezeket a viziteket valamilyen közösségi programmal, például egy-egy baráti találkozóval. Egyrészt így kevésbé felejti el a vizsgálatot, másrészt jobban kihasználhatja az úgyis fenntartott szabadidőt.

  A monitorozást az utolsó kezelési ciklust követően négy éven keresztül kell végezni, és ez magában foglalja a havi vér- és vizeletvizsgálatokat, valamint a fertőzésekre és az autoimmun betegségekre utaló tünetek figyelemmel kísérését. Ha olyan tünetet tapasztal, amelyről feltételezi, hogy a kezelés mellékhatása, legjobban teszi, ha a biztonság kedvéért azonnal felhívja a kezelőorvosát, aki megállapítja, hogy a tünetek milyen jellegűek.
   

  Ha nem tud elmenni az éppen aktuális vér- és vizeletvizsgálatra, azonnal értesítse kezelőorvosát, hiszen ő a legalkalmasabb személy arra, hogy megmondja, mit tehet az adott helyzetben. Figyeljen arra is, amikor előre tervez, hogy a vér- és vizeletvizsgálatok ne ütközzenek munkájával vagy a nyaralással. Ha bármi problémája van a monitorozási programmal kapcsolatban, beszélje meg kezelőorvosával, aki mindenben megpróbál segíteni Önnek. 
   

  Beszéljen kezelőorvosával, ha bármilyen kérdése van a monitorozással kapcsolatban, illetve bármilyen probléma adódik az infúzióval összefüggő reakciókkal, illetve a fertőzésekkel vagy autoimmun betegségekkel kapcsolatban.

  Érdemes a készenléti betegkártyát mindig magánál tartania vészhelyzetek esetére, valamint megnézni a Betegnek szóló útmutatót, ha valami nem világos.
   

   

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855