Milyen jelekre kell odafigyelnem?

Számítógép billentyűzeten gépelő kéz

Az autoimmun betegségek és a fertőzések sok évvel az első infúzió után is kialakulhatnak, azonban ha hamar felfedezik azokat, akkor általában hatékonyan kezelhetők. Ezért annyira fontos, hogy folyamatosan figyelje (monitorozza) magát, valamint, hogy részt vegyen a havonta esedékes vér- és vizeletvizsgálatokon. 

Az is lényeges, hogy azonnal szóljon kezelőorvosának, ha az autoimmun betegségek és a fertőzések bármelyik alább felsorolt tünetét tapasztalja. Ha kezelőorvosát nem tudja elérni, akkor menjen el másik orvoshoz vagy a kórházi sürgősségi osztályra, és mondja el, hogy 
Lemtrada-kezelésben részesült. Mutassa meg a készenléti betegkártyáját is, hogy megfelelő kezelésben részesítsék. Egyéb mellékhatások, mint például pajzsmirigy-rendellenességek és fertőzések esetén forduljon mielőbb kezelőorvosához. 

  A pajzsmirigy-rendellenességek nagyon gyakoriak a Lemtrada-kezelésben részesülő betegeknél, és több mint 10%-ukat érintik. A Lemtrada különböző típusú pajzsmirigy-rendellenességeket okozhat, többek között pajzsmirigy-túlműködést (hipertireózis) – amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel –, és pajzsmirigy-alulműködést (hipotireózis), amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont.

  A túlműködő pajzsmirigy jelei és főbb tünetei: 

  • Túlzott verejtékezés 
  • Indokolatlan fogyás
  • A szem duzzanata 
  • Idegesség 
  • Gyors szívverés 

  Az alulműködő pajzsmirigy jelei és főbb tünetei: 

  • Indokolatlan hízás
  • Hidegérzet
  • Fokozódó fáradtság 
  • Újonnan jelentkező székrekedés 

   

  Ne feledje: ha az ebben a részben felsorolt jelek és tünetek bármelyikét észleli, azonnal hívja fel kezelőorvosát, hogy tájékoztassa azokról. Ha kezelőorvosát nem tudja elérni, akkor menjen el másik orvoshoz vagy a kórházi sürgősségi osztályra, és mondja el, hogy Lemtrada-kezelésben részesült. Mutassa meg a készenléti betegkártyáját is, hogy megfelelő kezelést kapjon, mivel a korán felfedezett mellékhatások általában jól kezelhetők.

  Pajzsmirigy-rendellenességek a terhesség alatt

  Terhes nőknél a pajzsmirigy-rendellenességek károsíthatják a magzatot, illetve az újszülöttet. Ha a Lemtrada-kezelést követően esik teherbe, és a terhesség alatt pajzsmirigy-rendellenesség alakul ki Önnél, nagyon elővigyázatosnak kell lennie. Kezelőorvosa természetesen részletesebben tájékoztatja a teendőiről.

  Rendkívül fontos a terhes nők pajzsmirigyproblémáját szakszerűen kezelni, hogy az ne károsítsa a magzatot, illetve ne okozzon problémá(ka)t az újszülöttnél. 

  Az immun trombocitopéniás purpurának (ITP-nek) nevezett vérzési rendellenesség gyakori mellékhatás a Lemtrada-kezelésben részt vevő betegeknél.
   
  Mi az ITP?
   
  Az 
  ITP véralvadási zavar, ami akkor alakul ki, ha túl alacsony a vérlemezkék száma. Mivel a vérlemezkék a véralvadásban játszanak szerepet, az ITP könnyen kialakuló, túlzott mértékű vagy súlyos véraláfutáshoz és vérzéshez vezet. Ha időben felfedezik, jól kezelhető, de ha kezeletlen marad, akkor komoly egészségügyi problémákhoz vezet. Azonnal hívja kezelőorvosát, ha az alábbi jelek közül bármelyiket tapasztalja. 

  A jelek és tünetek lehetnek többek között: 

  • Apró, elszórt piros, rózsaszín vagy lila pöttyök a bőrön
  • Könnyen kialakuló véraláfutás 
  • Kisebb sérülés esetén is nehezen csillapodó vérzés
  • A szokásosnál erősebb vérzéssel vagy hosszabb ideig tartó vagy gyakrabban jelentkező menstruáció. A menstruációk közötti vérzés szintén lehet egy jel 
  • Ínyvérzés vagy orrvérzés, mely eddig nem jelentkezett, illetve a szokásosnál nehezebben állítható el
  • Vér felköhögése 

  Bár csak ritkán, de néhány betegnél, aki Lemtradát kapott, veseproblémák alakultak ki, például az úgynevezett glomeruláris bazálmembrán elleni antitestest betegség (anti-GBM).
   
  Mi az anti-GBM betegség?

  Az anti-GBM egy ritka betegség, mely a vesék kis vérereinek a gyulladását okozza. Ha nem kezelik, olyan veseelégtelenséget okozhat, amely krónikus művesekezelést (dialízist) vagy vese-transzplantációt tehet szükségessé. 

  A jelek és tünetek többek között: 

  • Vér a vizeletben – a vizelet vörös vagy teaszínű
  • A láb és a lábfej duzzanata 
  • Vér felköhögése 

  Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalja.

  A Lemtrada az immunrendszer működésének a megváltoztatásával fejti ki hatását, és hajlamosabbá teheti a betegeket arra, hogy a fertőzéseket könnyebben elkapják. Az esetek többségében a fertőzések enyhék, azonban előfordulhat, hogy a beteg komolyabb fertőzést kap el, például gyomorhurutot, tüdőgyulladást, fogfertőzést, bárányhimlőt vagy övsömört. 

  Rendkívül fontos, hogy azonnal szóljon kezelőorvosának, ha bármilyen fertőzésre utaló jelet észlel (láz, hidegrázás vagy megduzzadt nyirokcsomók), mert ő adhat olyan gyógyszert, amellyel bizonyos fertőzések kialakulását meg lehet akadályozni. 

  Lemtrada-kezeléssel összefüggő fertőzések teljes listája a betegtájékoztatóban található.

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítménnyel kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855