Mi a Lemtrada?

A Lemtrada-kezelés megismerése

Valószínűleg már megbeszélte orvosával a kezeléssel kapcsolatos részleteket, emellett nehéz lehet egyszerre megérteni ezt a rengeteg információt! Itt megtalálja mindazokat a tudnivalókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jobban megértse gyógyszeres terápiája folyamatát és annak hatásait. 

  Lemtrada (alemtuzumab) az aktív relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) kezelésére szolgáló vényköteles gyógyszer. A Lemtrada csökkentheti az SM visszaesések számát. Segíthet lelassítani vagy akár visszafordítani az SM által okozott panaszok és tünetek egy részét. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Lemtradával kezelt betegeknél kevesebb visszaesés fordult elő, és kisebb valószínűséggel tapasztalták a rokkantsági fok romlását, mint a hetente több alkalommal alkalmazott béta-interferon injekcióval kezelt betegeknél. 

  A Lemtradát két kezelési ciklusban adják legalább egy év különbséggel. Az első ciklusban naponta egy 
  infúziót kap öt napon keresztül, a második ciklusban naponta egy infúziót három napon keresztül. A két kezelési ciklusban részesülő betegeknél akár 6 évig csökkenhet az SM aktivitása. Amennyiben a betegeknél az első két kezelési ciklus után továbbra is jelentkeznek az SM tünetei, a kezelőorvos további egy vagy két ciklus alkalmazását javasolhatja. Bármely további ciklusra legalább egy évvel az előző ciklus után kerülhet sor, és ekkor a beteg naponta egy infúziót kap három napon keresztül ugyanúgy, mint a második ciklusban.

  Visszaeséskor új SM-tünetek jelenhetnek meg vagy a régi tünetek térhetnek vissza. Ha visszaesést tapasztal, annak az az oka, hogy az immunrendszere tévedésből megtámadja a központi idegrendszer idegsejtjeit körülvevő védőréteget, a mielint, és ez gyulladást okoz. A gyulladás károsítja a mielint, emiatt az idegrostok lassabban vezetik az ingerületet. A tünetek akkor jelennek meg, ha az agy nem tudja ellensúlyozni ezt a károsodást.

  Az immunrendszer normális esetben megvédi a szervezetét a fertőzést okozó baktériumoktól és vírusoktól. Az immunrendszer működésében számos sejt játszik szerepet, amelyek közül a legfontosabbak a B-limfociták (vagy B-sejtek) és a T-limfociták (vagy T-sejtek). Az SM-ben azonban egyes B- és T-sejtek a saját szervezetük ellen fordulnak, tévedésből megtámadják az idegrostokat körülvevő mielinhüvelyt. 

  Lemtrada megcélozza és elpusztítja a T- és B-sejteket, többek között azokat is, amelyek a mielint megtámadták. A szervezetben ezután új T- és B-sejtek képződnek, amelyek az immunrendszer működésének megváltozása miatt kisebb valószínűséggel támadják meg az idegrendszert. Az immunrendszer működésének ilyen változásai magyarázhatják a Lemtrada kezelési ciklusok hosszan tartó hatását. 

Az SM útitárs honlap Lemtrada készítményével kapcsolatos információi csak azon betegeknek szólnak, akiknek kezelőorvosa Lemtrada gyógyszert rendelt.

MAT-HU-2000855