Bevezetés az SM-kezelések típusaiba

Bevezetés az SM-kezelések típusaiba

A szklerózis multiplexben szenvedők különbözőképpen élik meg a betegségüket és az is eltérő, hogy ki milyen eredményt szeretne elérni a kezeléssel. Rengeteg  tényezőt számításba kell venni, így például az SM-betegség típusát, a tapasztalt tüneteket, azok súlyosságát, gyakoriságát és az okozott fájdalom mértékét. A kezeléstől elvárt eredmény attól is függ, hogy Ön milyen életvitelt folytat, és milyen személyes célokat tűzött ki. Ha az MRI-vizsgálatok azt mutatják, hogy az SM továbbra is károsítja a központi idegrendszert (KIR), akkor az orvos egy másik kezeléstípus kipróbálását javasolhatja. 

Tények röviden

Annak ellenére, hogy az SM-kezelés célkitűzései a saját tapasztalataikon alapulnak, az SM-ben szenvedők nagy része szeretné kontrollálni, egyensúlyban tartani az állapotát, és mindent megtenne annak érdekében, hogy aktív és teljes életet élhessen.

Ezek a célkitűzések az alábbiakra bonthatók:

  1. A jövő védelme – erre hosszú távú célként gondolhat, mivel a kezelés valószínűleg nem jár azonnali javulással. Ha viszont az SM-et mint alapbetegséget már korán elkezdik kezelni, az megvédheti az agyat a jövőbeni károsodástól, csökkentheti a relapszusok számát, és segíthet abban, hogy hosszabb ideig megőrizze életminőségét.
  2. A tünetek kezelése – ez a célkitűzés az SM napi szintű, vagy a relapszus esetén végzett kezelését jelenti. A tünetek kezelése nem akadályozza meg a további károsodást, és nem változtatja meg az idő előrehaladásával az SM progresszióját.
Az SM által okozott agykárosodás lelassítása

Általában a hosszú távú kezelési célkitűzések az SM tüneteinek, valamint a fogyatékosság rosszabbodásának leállítását vagy lelassítását jelentik.

Ez többféleképpen elérhető:


Ezek a hosszú távú célkitűzések kifejezetten fontosak a betegség korai szakaszában, amikor még lehetséges a központi idegrendszer károsodásának, valamint a fogyatékosság rosszabbodásának elkerülése. 

A tünetek kezelése

Ön mindenkinél jobban tudja, hogy az SM tünetei milyen súlyos hatással vannak a mindennapi életre, ezért nagyon fontos a tünetek szakszerű ellenőrzése. Rendelkezésre állnak olyan gyógymódok, amelyek pontosan ezt teszik: kezeléseket vagy egyéb típusú terápiákat foglalhatnak magukban. Például bizonyos eljárások a húgyhólyagproblémák kezelésére alkalmazhatók, míg a fizioterápia az egyensúlyproblémák javítására használható.  

Az SM tüneteinek kezelésével kapcsolatos különböző módszerekről itt talál további információt.