Tények az SM-ben

Bevezetés a szklerózis multiplexbe

A szklerózis multiplex mintegy 2,5 millió embert érint világszerte. Az SM ezer arcú betegség, szinte mindenkinél másképp jelenik meg és a lefolyás is nagyon eltérő lehet. Nincsenek törvényszerűen szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy hogyan kell együtt élni ezzel a betegséggel.

A szklerózis multiplex neurológiai betegség, melyben a központi idegrendszer -melyet az agy és a gerincvelő egysége alkot- sejtjeinek működése károsodik.

A központi idegrendszer testünk legfőbb irányítórendszere, gyakorlatilag minden külső és belső megnyilvánulásunkat ez a rendszer irányítja a benne található idegsejtek (neuron) segítségével.

  Ebben a részben összefoglaljuk, hogy mi történik az aggyal az SM-ben. Ha többet szeretne erről tudni, kérem, olvassa el az alábbiakat!

  • A szklerózis multiplex károsítja a központi idegrendszert (KIR), melynek következtében az idegsejtek között lassabb lesz a jelátvitel.
  • Mivel a központi idegrendszer szabályozza a szervezet szinte összes tevékenységét, az SM-es betegek tünetei igen változatosak és kiszámíthatatlanok lehetnek. Ráadásul majdnem minden betegnél máshogy és máshogy jelennek meg.
  • Attól függően, hogy a gyulladásos góc a KIR éppen melyik részét érinti, a tünetek nagyon eltérőek lesznek: a mozgáskoordináció nehézségeitől kezdve a látási zavarokon át a gyakran ok nélkül jelentkező túlzott fáradtságon át a mentális (értelmi) problémákig – csak, hogy néhány példát említsünk.

  Az immunrendszer szerepe az, hogy a saját szervezettől elérő idegen anyagokat felismerje, és azokat eliminálja, például megküzdjön a szervezetbe jutó baktériumokkal, vírusokkal. Szklerózis multiplexben megváltozik az immunrendszer és a betegek immunrendszere a saját egészséges központi idegrendszerük sejtjei ellen fordul.  Ezt nevezzük autoimmun betegségnek. Az autoimmun betegségek pontos kiváltó oka jelenleg még nem ismert.

  Az immunsejteknek ez a rendellenes reakciója károsítja az idegsejteket és az idegsejteket hálózattá összekapcsoló idegrostokat (ún. axon-ok) szigetelő nagy zsírtartalmú védőburkot, az ún. mielin-t.

  A mielinhüvely nagyon fontos az idegsejteken keletkező elektromos ingerületek továbbításában. Ez az intelligens idegrendszeri hálózat felel minden egyes lépésért, melyet valaha megtettünk, minden érzésért és minden gondolatért.

  Amikor a mielinhüvely a szklerózis multiplexben károsodik, az idegsejtnyúlványokon (axonokon) végigfutó jelek lelassulnak vagy teljesen megállnak. Kicsit olyan ez, mintha a villanyvezetéket körülvevő műanyag szigetelőréteget eltávolítanánk és a drót emiatt lassan vagy egyáltalán nem vezetne. A károsodás emiatt kihat azokra a hálózati üzenetekre (vagyis idegimpulzusokra), amelyek tájékoztatják a test többi részét, hogy mit kell tenniük.

  Ha az idegsejtet körülölelő mielin teljesen elpusztul, a jel megszűnik, ami azt jelenti, hogy az agy és a testrészek közötti üzenetátvitel megszakad. Ez okozza a szklerózis multiplexben megjelenő tüneteket. Mivel nem lehet tudni, hogy a teljes központi idegrenszeri hálózatban pontosan mely idegimpulzusokat érinti a majd zavar, értelemszerűen az SM tüneteit sem lehet előre megjósolni.

  Az alábbi ábra, amely bemutatja, hogy az SM hogyan zavarja meg az idegi jelek átvitelét:

  A KIR-nek azokat a részeit, ahol a mielin megsérült vagy eltűntlézióknak vagy plakkoknak nevezzük. Elhelyezkedésétől függően a lézió okozhat tüneteket (fontos tudni, hogy nem minden lézió okoz tünetet). Ha a lézió például a látóidegben található, akkor látásproblémákat okozhat, míg más léziók hosszabb ideig észrevétlenek maradhatnak. Ezeket néma lézióknak nevezzük, és kizárólag egy speciális orvosi képalkotó technika, a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) segítségével fedezhetők fel a központi idegrendszerben. 

  Tudjon meg többet itt az
   
  MRI-felvételekről.
   

  Mivel a KIR szabályozza a szervezet legtöbb tevékenységét, ezért az SM-ben szenvedők a tünetek széles skáláját tapasztalhatják meg. Ne feledkezzen meg arról, hogy az SM-es betegek különböznek egymástól, emiatt a tüneteik is eltérőek. Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egy betegben az összes alább felsorolt tünet jelentkezik.
  Íme néhány a lehetséges tünetek közül: 

  • Fáradtság (kimerültségérzés érzés)
  • Zsibbadás vagy bizsergés
  • Látászavar 
  • Járás- és egyensúlyprobléma
  • Izomgyengeség és -merevség
  • Remegés
  • Beszéd- és nyelési nehézség
  • Húgyhólyag- és székletürítési problémák
  • Szexuális zavarok

  A gondolkodással és a memóriával kapcsolatos zavarok (néhol együttesen kognitív problémaként csoportosítva) is nagyon gyakoriak az SM-ben szenvedőknél. Néhány példa ezekre: 

  • Figyelem zavara
  • Koncentráció nehézsége
  • Problémamegoldási képesség romlása

MAT-HU-2000856

Hasonló a témában...


A relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) lefolyása

Ismerje meg, hogyan teljesedik ki a relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) az idő múlásával