Tények az SM-ben

A relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) lefolyása

Mikor javasolt elkezdeni az SM kezelését?

Függetlenül attól, hogy milyen típusú SM-ben szenved, az SM előrehaladási ütemét nem lehet előre kiszámítani. A lefolyás egyedi, mindenkinél másmilyen természetű. Tény, hogy néhányan a szklerózis multiplexes betegek közül a diagnózist követően csak enyhe tüneteket tapasztalnak, míg másoknál az SM gyorsan romló állapotot jelent. Az SM-nek különböző stádiumai vannak, és míg egyesek csak néhány szakaszán, addig mások az összes állomásán áthaladnak. 

  1. SM természetes lefolyása több fő szakaszra bontható: Az első a radiológiailag izolált szindróma (RIS), ahol a károsodást még a legelső klinikai tünet megjelenése előtt egy más okból (pl. fejfájás) elvégzett agyi MRI mutatja ki (véletlenül felfedezett leletként).  A második a klinikailag izolált szindróma (CIS), ami egyet jelent a legelső klinikai tünet megjelenésével (ekkor még megerősítésre vár, hogy ténylegesen SM-ről van szó); ezt követi a klinikailag már biztos SM szakasza, ami legtöbbször a relapszáló-remittáló lefolyású SM; majd ezt követi a relapszusok fokozatos eltűnésével és lassan halmozódó deficittel jellemezhető másodlagos progresszív SM fázisa. 
  2. A korai kezelés fontos: Azok a betegek, akik a tünetek megjelenését követő harmadik évben részesültek kezelésben, nagyobb a valószínűséggel mutattak járásproblémákat, mint azoknak, akiknél egy éven belül elkezdték a kezelést.
  3. Az agy az SM korai szakaszában is károsodhat, azonban előfordul, hogy ez nem jár észlelhető tünetekkel. 
  4. Idővel az agykárosodás mértéke növekedhet, amely állandósult deficit tünetek kialakulásához és az állapot rosszabbodásához vezethet. 

  Bár minden embernél másképp zajlik, de az SM főbb szakaszai és betegségtípusai az idő múlásával a következőek:

  Radiológiailag izolált szindróma (RIS)
  Ebben a szakaszban az agyban MRI vizsgálattal véletlenül felfedezett elváltozások az SM-re utalnak, de észlelhető tünetek még nem jelentkeztek.

  Klinikailag izolált szindróma (CIS)
  Megjelent az első relapszus, amely feltételezhetően az SM jele, azonban még a végleges SM diagnózist meg kell erősíteni.

  Relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM)
  Ismételten jelentkezett egy visszaesés (melyet relapszusnak hívnak), ez segíti orvosát a diagnózis megerősítésében. Az RRSM-et a 
  relapszusok (a tünetek rosszabbodásának) és az azt követő remissziók (a tünetek részleges vagy teljes megszűnése akár hosszabb ideig) váltakozása jellemzik. Lehet, hogy már hallotta az orvosától a McDonald-kritériumok kifejezést, amely akár egyetlen relapszust követően segít a diagnózis felállításában, ha elegendő megerősítő információt adnak az MRI-felvételek.

  Másodlagos progresszív SM (SPSM)
  Az RRSM-ben szenvedők 50-60%-ánál az SM-diagnózis megállapítását követő 15-20 éven belül SPSM fejlődik ki. Az SPSM-et az agyi és a mozgásfunkciók progresszív romlása és a betegség előrehaladása jellemzi 
  relapszusos vagy remissziós periódusokkal együtt vagy azok nélkül.

  Hasznos lehet annak megértése, hogy mi is történik az aggyal az SM korai szakaszaiban. Különösen akkor fontos ez, ha az orvossal arról döntenek, hogy melyik kezelést válasszák.


  Az állapot korai szakaszában az agy képes lehet arra, hogy részlegesen kompenzálja a károsodást oly módon, hogy más agyi pályákat használva küld impulzusokat az agy károsodott részeitől a nem károsodott területekig, így az agy és a test többi része közötti ingerületátvitel még helyreállítható. Emellett az agy kísérletet tesz az idegsejtvesztés helyreállítására a mielin kijavításával, amely folyamat remielinizáció néven ismert. Mivel ezek a javító mechanizmusok elfedhetik a tüneteket, néhány embernél a betegség korai stádiumában nem állítható fel a klinikailag megerősített SM diagnózis, amely viszont a kezelés megkezdéséhez elengedhetetlen. 

  Az öregedés folyamata természetes módon az agy zsugorodásával jár. Ezt agyi atrófiának vagy agytérfogatvesztésnek (Brain volume loss, BVL) nevezik. Ez az öregedés természetes része, de az SM-es betegeknél a folyamat hamarabb következhet be.


  A szervezet megkísérli az SM miatt károsodott mielin védőhüvelyének kijavítását. Az idő előrehaladtával azonban ez egyre kevésbé tökéletes, és már nem elegendő az idegsejtek további sérülésének megakadályozására. A károsodott területek növekedésével és az idegsejtek pusztulásával az agy már nem képes lépést tartani, a folyamat agyi atrófiát okoz. 


  Az SM előrehaladásával a központi idegrendszer (KIR) bizonyos részeinek működése elégtelenné válik. Az idő múlásával a beteg állapota fokozatosan romlik a relapszusok jelentkezésével vagy azok nélkül is a másodlagos progresszív szklerózis multiplex (SPSM) stádiumába lép.


  Hatékony kezelés nélkül az RRSM-ben szenvedők 50-60%-ánál az SM-diagnózis felállítását követő 15-20 éven belül SPSM alakulhat ki. 

MAT-HU-2000856

Hasonló a témában...


Beszéd és nyelés

Beszéd és nyelés

Ismerje meg, az SM hogyan hat a beszédre és a nyelésre, és hogyan kezelheti ezeket a tüneteket.

Mobilitás és látás

Mobilitás és látás

Ismerje meg, az SM miképp befolyásolhatja a mobilitást és a látást, valamint tudja meg, hogyan kezelheti ezeket a tüneteket!