Az SM típusai

Az SM típusai

RRMS 85%-ban

Bár a szklerózis multiplexben szenvedők többségénél (kb. 85%-ánál) relapszáló-remittáló SM-et diagnosztizálnak, a szklerózis multiplexnek vannak más típusai is. Az SM-ben szenvedő betegek 10%-ánál ún. primer progresszív szklerózis multiplexet diagnosztizálnak (PPSM), az RRSM a betegek 50-60%-ánál pedig általában egy-két évtizedes betegségfennállás után a betegség jellemzői megváltoznak, az ún. másodlagos progresszív SM (SPSM) szakaszba lépnek. Néhány esetben az RRSM igen enyhe lefolyású, alig jár klinikai tünettel. Ezt a lefolyás típust jóindulatú szklerózis multiplex-nek nevezik.

 
Az Ön által észlelt időleges tüneti visszaesések (relapszusok) gyakorisága, valamint a permanens deficittel jellemezhető rokkantság kialakulásának időpontja és milyensége attól függ, hogy milyen típusú az SM-e. Az SM típusa befolyásolja a kezelés lehetőségeit is. Az alábbiakban áttekintjük mindhárom típust. 

Tények röviden

Gyorsan tekintsük át az egyes SM-típusok közötti különbségeket!

Relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) Az RRSM-mel élőknél az idegrendszeri tünetekkel járó visszaeséseket vagy fellángolásokat (relapszus) olyan időszak követi, amelyben a tünetek vissza"javulnak" vagy akár megszűnnek (remisszió). Az SM-ben szenvedő betegek 85%-ánál RRSM-et (más néven relapszáló-remittáló SM) diagnosztizálnak.
Másodlagos progresszív SM (SPSM) Amikor az RRSM miatt gondozott -általában egy-két évtizeddel a betegség indulását követően- páciens abba a betegségszakaszba lép, amelyben állapota relapszusok nélkül, lassan, de folyamatosan romlik (az új tünetei csak részben állnak helyre, és a deficit tünetek lassan halmozódnak), SPSM szakaszról beszélünk.
Primer progresszív SM (PPSM) A sclerosis multiplexnek az a formája, amikor kezdeti szakaszban nincsenek hirtelen rosszabbodások, az ún. relapszusok. Az állapot a kezdettől fogva lassan, de folyamatosan romlik, a deficit tünetek lassan halmozódnak. Az SM betegek körülbelül 10%-a ebbe a típusba tartozik.

 
 Mi az a relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM)?

A szklerózis multiplexes beteg szervezetének immunrendszere tévesen megtámadja a központi idegrendszer egészséges részeit, különösen az idegsejtnyúlványok körüli burkot, a mielint. 
Csodálatos módon azonban a szervezet képes a mielin bizonyos fokú károsodásának kijavítására. Ezt a folyamatot nevezzük remielinizációnak. A javított mielin azonban nem egyenértékű a károsodást megelőzően meglévővel, emiatt az idegsejtek között nem olyan gyors az információáramlás, mint eredetileg. Az alábbi ábrán látható, hogy a károsodott mielin miképp befolyásolja az idegsejtek közötti ingerületátvitelt: 

myelin

Önnél is ez a károsodás okozza az SM tüneteit (itt találhat példákat). 

Az új tünetek gyors megjelenését relapszusnak nevezzük, amelyet a test önjavító folyamatainak köszönhetően a remisszió („vissza” javulás) időszaka követ. A relapszusok és a remissziók váltakozása miatt nevezzük ezt az SM típust relapszáló-remittáló SM-nek (RRSM). 

Kezdetben a tüneteket legtöbbször vissza fordíthatóak, de az idő előrehaladtával előbb kevés, majd egyre több maradványtünet állandósul. Egy idő után a károsodások kijavítása lehetetlenné válik, azok az agyba véglegesen beépülnek. Ez vezet a tünetek állandósulásához az ún. másodlagos progresszív SM kialakulásához. Ha az RRSM-et nem kezelik, ha elhanyagolják, akkor másodlagos progresszív SM (SPSM) hamarabb lép fel vagy gyorsabban súlyosbodhat.
 

Mi az a másodlagos progresszív SM (SPSM)?

A legtöbb SM-ben szenvedő betegnél RRSM-et diagnosztizálnak. Idővel (általában 1-2 évtized) a betegek egy része azt észleli, hogy a relapszusok száma csökken, de az állapotuk lassan, fokozatosan romlik. A kezdeti RRSM-fázist követő SM-típust nevezzük másodlagos progresszív SM-nek (SPSM). 

Az SPSM-ben szenvedőknél alkalmanként előfordulhat még relapszus, azonban a betegek többsége idővel csak a lassan halmozódó deficit tünetek fokozatos előrehaladását tapasztalja. Emiatt a fogyatékosság egyre növekszik. Természetesen a fogyatékosság mértéke személyenként eltérő szokott lenni. 

Mi az az elsődleges progresszív SM (PPSM)?

A szklerózis multiplexes betegek körülbelül 10%-ánál diagnosztizálják az SM-nek ezt a típusát. Jellemzője, hogy az állapotuk a betegség kezdetétől folyamatosan, lassan egyre súlyosabb lesz (nincsenek relapszusok). Ez az elsődleges progresszív SM (PPSM).

A PPSM-ben szenvedő betegek tapasztalatai jelentősen eltérhetnek egymástól. A rokkantság -természetesen egyénenként változó módon és ütemben- folyamatosan súlyosbodik. Egyesek a tünetek folyamatos romlását tapasztalják, míg másoknál hosszabb-rövidebb ideig akár le is állhat a progresszió (nem egységes az ütem).

Függetlenül attól, hogy milyen típusú SM-betegsége van, hatással lehet a mindennapi életre. Tanácsokért és öltetekét keresse fel itt honlapunk Mindennapi élettel foglalkozó részét.

Ritkán előfordul, hogy az SM kezdettől folyamatos romlást mutat– akárcsak a PPSM-ben –, ám a betegek alkalmanként hirtelen megjelenő relapszust is átélnek. Az SM-nek ezt a típusát progresszív relapszáló SM-nek (PRSM) nevezik, mely a szklerózis multiplex legritkább formája, és a betegek alig 5%-át érinti. Ha PPSM-ben szenved, és többet szeretne megtudni a rendelkezésére álló lehetőségekről, forduljon bizalommal az orvosához.