Tények az SM-ben

Fájdalom és kimerültség

Mikor javasolt elkezdeni az SM kezelését?

Kimerültség

Az SM-ben szenvedő betegek egy részénél nyomasztó fáradtság vagy erős kimerültség az a tünet, amely a leginkább meghatározza a közérzetet. Az SM-es kimerültség nem ugyanaz, mint egy kemény nap után érzett fáradtság, hanem olyan rendkívüli fáradtságérzés, amelynek nincs egyértelmű oka. Az SM-es betegek arról számolnak be, hogy a kimerültség napi vagy heti szinten változik. Váratlan hatásai is megjelennek, mint például: 

1. Az elnehezedő és nehezebben kontrollálható végtagok megnehezítik a tárgyak megfogását vagy az írást
2. Egyensúlyproblémákat okoz
3. Látásproblémákat eredményez
4. Koncentrálási nehézséget okoz

“Elszigeteltnek érzem magam a rendkívüli kimerültség miatt. Ágyhoz vagyok kötve a kimerültség miatt. Nem tudom, mit tegyek” – Amy szklerózis multiplexszel (SM) élő beteg.”

  A kimerültségnek jelentős hatása lehet az életére, és szégyelheti ezt megosztani másokkal. Tekintse meg (itt) azt az oldalunkat, ahol támogatást kaphat azoktól, akik hasonló cipőben járnak. A kimerültség kezelésének egyik módja, ha megpróbál javítani az alvásproblémáin. Az orvos javasolhatja, hogy hagyjon abba bizonyos kezeléseket, végezzen megfelelő testmozgást, esetleg kérje munkaidejének módosítását. Ha úgy érzi, hogy a kimerültség bizonyos időpontokban vagy egyes tevékenységek végzésekor rosszabbodik, jegyezze fel ezeket, mert mindez segíthet, amikor az orvosával átbeszélik az Ön SM-betegségét.
   

  A fájdalom gyakori és az egyik legmarkánsabb lehet tünet az SM-ben szenvedőknél. A fájdalmat az emberek különböző módon írják le és tapasztalják meg. Sokan mindent elsöprő fájdalmat éreznek, mások szorító, hideg, meleg, szúró vagy égő fájdalomról számolnak be, a többiek pedig mellkasi szorításként írják le, melyet „SM-ölelésnek” is nevezünk. A fájdalom miatti szenvedés kimerítő emocionális tapasztalat, amely jelentős mértékű kellemetlenséget és félelmet okozhat.
   

  A fájdalom megszokott tünet az SM-ben szenvedőknél, és számos oka lehet. Előfordul, hogy az izomgyengeséget más izmok túlhasználásával kompenzálják, ami fájdalmat eredményezhet. Idegkárosodáshoz kapcsolódó neuropátiás fájdalom néven ismert fájdalmat is tapasztalhatnak, azaz olyan dolgok miatt éreznek fájdalmat, amelyek normál esetben nem okoznának fájdalmat. 

  A fájdalomtól és a preferenciáktól függően az orvos javasolhat vény nélkül kapható vagy vényköteles fájdalomcsillapítókat, tornát, masszázsterápiát, kognitív viselkedésterápiát vagy relaxációs technikákat.

   

MAT-HU-2000856

Hasonló a témában...


Relapszusok és remisszió

Relapszusok és remisszió

Itt tájékozódhat a relapszusokról és a remissziókról.

Mobilitás és látás

Mobilitás és látás

Ismerje meg, az SM miképp befolyásolhatja a mobilitást és a látást, valamint tudja meg, hogyan kezelheti ezeket a tüneteket!