Mikor javasolt elkezdeni az SM kezelését?

Mikor javasolt elkezdeni az SM kezelését?

A szklerózis multiplex akkor is aktív lehet, amikor Ön panaszmentes. Hosszú távon ez végül a tünetek súlyosbodását eredményezi. A kutatások kimutatták, hogy a diagnózis felállítása után a lehető leghamarabb elkezdett kezelés segíthet a központi idegrendszer (KIR) károsodásának gyors előrehaladásában, és lelassíthatja az állapotromlás folyamatát. Ne felejtse el megbeszélni az orvosával, hogy a kezelési lehetőségek közül melyik Önnek a legalkalmasabb.

Tények röviden a kezelésről

Számos dolog eszébe juthat, amikor a kezelés megkezdéséről dönt. Felsorolunk néhány okot, hogy miért a legelőnyösebb a kezelést a diagnózis felállítását követően elkezdeni:

  • Az SM esetében az agy károsodása még a tünetek megjelenése előtt, a korai szakaszban elkezdődhet.
  • A korai kezelés késleltetheti a rokkantság időbeli fellépését.

Azt tanácsoljuk, beszéljen az orvosával vagy az SM nővérrel, ha kérdései, netán aggályai vannak a kezeléssel kapcsolatosan. 

Miért jelentenek problémát az agyban bekövetkező korai elváltozások?

A központi idegrendszer SM-hez köthető károsodása a betegség korai szakaszában indul, és néhány esetben teljesen észrevétlenül súlyosbodik. Ezek a korai elváltozások, mint például az agyállomány károsodása (pl. agyi atrófia) és a léziók kialakulása  kapcsolatba hozhatók a következő problémák kialakulásával:

  • Hosszú távú rokkantság.
  • Szexuális problémák (például a szexuális vágy elvesztése).
  • A gyengébb fizikai állapot miatti mozgásbeli akadályozottság, például járási nehézség. Bővebb információt itt találhat erről. 
  • A mentális egészséget érintő problémák, például a depresszió és a szorongás  fellépése. 
Hogyan segíthet rajtam a lehető leghamarabb elkezdett SM-kezelés?

Legördülő menü fejléce: Hogyan segíthet rajtam a lehető leghamarabb elkezdett SM-kezelés?]
Mint minden betegségre, az SM-re is igaz, hogy „minél hamarabb tudsz róla, annál hamarabb tehetsz ellene”. A szklerózis multiplex relapszáló-remittáló típusában szenvedőknél a kutatások igazolták, hogy a immunmoduláns kezeléssel (DMT) kezdett korai terápia eredményesebb, mint a későbbi időpontban elkezdett kezelés.  Ha a DMT-t a diagnózis felállítása után a lehető legkorábban elkezdik, az csökkentheti a korai SM által okozott károkat: csökkentheti a relapszusok számát és súlyosságát, késleltetheti a fogyatékosság kialakulását annak a testi, érzelmi és mentális egészségre gyakorolt hatásaival együtt. 

Mindez megfontolandó azok számára is, akiknek csak egyetlen relapszusuk zajlott. Ezekben az esetekben a DMT növelheti a következő relapszus bekövetkezéséig tartó időt, korlátozhatja a károsodást és az agyi atrófia mértékét. Ezek figyelembe vételével, panaszmentes állapotban is ajánlatos orvosával megbeszélni az SM korai szakaszában elindítható DMT-kezelési lehetőségeket. 

A terápia azonban nemcsak a korai gyógykezelést jelenti, hiszen a DMT akkor is előnyös lehet, ha már egy ideje szklerózis multiplexben szenved. Mindaddig, amíg relapszusokban zajlik a betegség, a DMT-kezelés leállíthatja vagy késleltetheti a további károsodást. 
Ne feledje: nem számít, mióta szenved a relapszáló SM-ben, fontos megbeszélnie az orvosával, hogy mikor kellene elkezdeni a DMT-kezelést.