Tények az SM-ben

SM-ben fontos az agy védelme

SM-ben fontos az agy védelmeSTRUCTURED

Az orvosa folyamatosan ellenőrizni fogja a szklerózis multiplex előrehaladását, mivel ez fontos része az SM-kezelésnek. Amikor azt szeretné megtudni, mennyire hatékony a kezelés, fontos, ha a tisztában van aktuális állapotával (egyensúlyban van vagy rosszabbodik).

  Az SM követésére és az idő múlásával történő változások megfigyelésére több módszer áll rendelkezésre, melyeket kétféleképpen oszthatunk fel:

  1. az SM-tüneteken alapuló mérések
  2. az agyban zajló folyamatok monitorozása

  Az orvos általában ötvözi ezeket, hogy teljes képet kapjon az SM-ről. 

  mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) felfedezése óta sokkal egyszerűbbé vált a betekintés az agyi folyamatokba. Az MRI napjaink egyik legfontosabb vizsgáló eszköze, amelyikkel követhetjük a szklerózis multiplex lefolyását, és ellenőrizhetjük a kezelés hatásosságát.

  Az MRI mágneses mező és rádióhullámok segítségével alkot részletes képet az agyról és a gerincvelőről.

  Az MRI felvételeket a központi idegrendszerben létrejött léziók méretének és számának felméréséhez használja kezelőorvosa. Az friss MRI-felvétel és a korábbi MRI-felvételek összehasonlításakor megállapítható, hogy szklerózis multiplexe egyensúlyban van vagy aktív, és – ami ennél is fontosabb – hogy megfelelően eredményes-e az alkalmazott kezelés. 

  Előfordulhat, hogy korábban már részt vett MRI-vizsgálaton, de az is lehet, hogy nem. Az MRI vizsgálat számos emberből szorongást válthat ki. Az alábbiakban leírjuk, mire számíthat, mi történik az MRI-vizsgálat során.

  A felvétel elkészítéséhez le kell feküdnie egy ágyra, melyet becsúsztatnak egy nagy csőbe, melyet körkörös mágnes vesz körül. A mágneses hatás miatt felkérik, hogy a vizsgálat előtt távolítsa el az összes fémet a testéről, beleértve az ékszereket, a piercingeket, a hallókészülékeket és a kivehető fogprotézist.

  Azt is megkérdezik, hogy vannak-e a testében olyan orvostechnikai eszközök, amelyek fémet tartalmaznak, például pacemaker vagy réz tartalmú méhen belüli eszköz (IUD), ízületi protézisek, vagy vannak-e fémcsavarokkal vagy fémtűkkel rögzített csonttörései. A testében található fém nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vehet részt az MRI-vizsgálaton. Az egészségügyi személyzet megállapítja, hogy alkalmas-e MRI vizsgálatra és minden szükséges óvintézkedést megtesz a Ön biztonsága érdekében.
   
  Lehetséges, hogy a felvételkészítés előtt vagy annak során egyfajta folyadékot adnak be injekcióban, amelynek segítségével az aktív 
  léziók láthatókká válnak a felvételen. Ez a folyadék a gadolíniumot tartalmazó kontrasztanyag. Ha esetleg fél injekció beadásától, arról tájékoztassa a kezelő személyzetet vagy az orvost, akik bizonyára meg fogják nyugtatni. Továbbá tájékoztassa az asszisztenst arról, ha terhes – vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet – illetve ha szoptat.

  Az összes felvétel elkészítése kb. 30 percet vesz igénybe. A vizsgálat hangos zajjal jár. A berendezést működtető technikus a vizsgálat alatt végig hallja Önt, tehát akár beszélgethetnek is egymással. Amikor a berendezés felvételt készít, az asszisztens megkéri arra, hogy maradjon mozdulatlan, mert kizárólag így készülhet tiszta, torzításmentes felvétel. Ha aggódik amiatt, hogy a berendezésben kell feküdnie, tájékoztassa erről az asszisztenst, aki gondoskodik arról, hogy ezt Önnek megkönnyítse. 

  Sok ember számára jelent nehézséget, hogy az MRI-vizsgálat. Kényelmetlen lehet, hogy hosszasan mozdulatlanul kell maradni egy légkondicionált helyiségben, viszonylag zárt térben. Még nagyobb kihívást jelenthet, ha végtagjai elgémberednek, ha bárhol fájdalmat érez, valamint ha túl hosszú ideig kell ugyanabban a helyzetben feküdnie.
   
  Bátran tájékoztassa aggályairól az MRI-technikust, aki például úgy könnyítheti meg a helyzetét,  hogy kisebb szakaszokban végzi el a felvételezést. Ha az MRI-vizsgálat miatt szorong, próbáljon ki néhány relaxációs technikát, melyek segíthetnek azt stresszmentessé tenni.
   Itt olvashat többet a tudatos jelenlétről és a relaxációról.

  Az MRI berendezések nagy méretűek, és olyan nagy helyiségekben találhatók, amelyek légkondicionáltak, hűvösek, ezért célszerű melegebb ruhában menni a vizsgálatra. Fontos, hogy olyan ruhát válasszon, amelyen nincsenek fémcipzárak vagy fém gombok. 

  Az MRI-felvétel elkészítését követően kezelőorvosa megkapja a kiértékelt felvételeket. Az eredményét a következő viziten megbeszélhetik. A felvételeken az orvos a károsodás különböző jeleit keresi, például:

  •  A léziók száma és mérete
  •  A léziók elhelyezkedése
  •  A léziók aktivitása 
  •  Az agyi atrófia (agyi térfogat csökkenés) mértéke – bár ennek méréséhez speciális MRI-berendezés szükséges, mely még nem érhető el széles körben

  Az MRI felvételek segítségével fedezhetők fel a léziók, amelyek felelősek a tüneteiért, vagy a néma léziók, amelyek tünetmentes állapotban is előfordulnak.

MAT-HU-2000856

Hasonló a témában...


Gondolkodás és érzelmek

Gondolkodás és érzelmek

Ismerje meg, az SM hogyan hat a gondolkodásra, a memóriára és az érzelmekre!

Milyen SM-kezelési lehetőségeim vannak?

Milyen SM-kezelési lehetőségeim vannak?

Ismerje meg a rendelkezésre álló SM-kezeléseket (DMT: Betegségmódosító kezelések).