Tények az SM-ben

Szójegyzék

Szójegyzék

  A gerinc által körülvett idegpályákat tartalmazó szövetek, amely a testnek csaknem minden részét az agyhoz csatlakoztatja. A gerincvelő a központi idegrendszer (KIR) része. 
   

  Szokásos esetben a szervezet gyulladással reagál egy sérülésre vagy fertőzésre. A gyulladás az egyik módja annak, ahogyan a szervezet harcol az idegen anyagok, mint például a baktériumok és a vírusok ellen, miközben az elhalt sejtektől is megszabadul. Azonban ha a gyulladás olyan helyen történik…ahol élettanilag nem kellene lennie, olyan károsodást okozhat, mint az SM..

  A szervezetben található rendszer, amely felismer a szervezet számára minden idegen anyagot, és védelmet nyújt a fertőzésekkel és az idegen anyagokkal szemben. 
   

  A kogníció a dolgok ismeretében, megismerésében és megértésében részt vevő folyamat, mely a következőket tartalmazza: memória, gondolkodás, információfeldolgozás, figyelem és koncentrálás. 
   

  Beszélgetésterápia, mely úgy nyújthat megoldást a problémákra, hogy megtanít arra, hogyan lehet megváltoztatni a negatív gondolkodásmódot, viselkedést. Alapja: amit egy helyzetről gondolunk, hatással van a viselkedünkre és arra, ahogyan érezzük magunkat. Ez a terápia segítséget nyújthat az olyan problémák gyógyításában, mint a szorongás és a depresszió.
   

  Különböző betegségek kezelésére használt gyógyszerek. Segíthet csökkenteni a gyulladást és elnyomni az immunrendszert.
   

  A központi idegrendszer fogadja, feldolgozza és tárolja a perifériás idegektől érkező információt, és üzeneteket küld, amelyekben „elmondja” a testnek, hogyan válaszoljon. Az agyból és a gerincvelőből áll, tehát a koponyában és a gerincben található.
   

  Hosszabb ideje fennálló vagy folyamatosan visszatérő állapot. A szklerózis multiplex (SM) krónikus betegség. (Krónikus betegségnek számítanak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség is.)
   

  Az az ideg, amely a képeket a retinától az agyhoz juttatja.
   

  Olyan betegség, amely akkor lép fel, ha a látóideg begyullad. Ez a következő tünetekhez vezethet: homályos látás vagy kiesés a látótér közepén, sötétebb vagy elmosódott színek, fényfelvillanás szemmozgáskor és fájdalom, különösen szemmozgáskor.
   

  A lézió (más néven plakk) a központi idegrendszer azon területe, ahol az SM miatt sérülés vagy hegesedés lépett fel. A szklerózis hegesedést jelent. Az MRI-vizsgálaton a léziók fehér foltokként jelennek meg.

  A léziókat az a gyulladás okozza, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer megtámadja a mielint.
   

  A mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat mágneses mező és rádióhullámok segítségével hoz létre részletes képet a szervezetben található szervekről és szövetekről. Az MRI-t a szklerózis multiplex diagnosztizálásakor az agy és a gerincvelő vizsgálatára alkalmazzák.
   

  A központi idegrendszer (KIR) idegrostjai körüli védőréteg, amelyet az SM-ben az immunrendszer tévesen megtámad. A támadás során gyulladás jön létre.
   

  Amikor új tünetek jelennek meg a relapszáló-remittáló SM (RRSM) esetében, illetve ha a régi tünetek és panaszok 24 óráig vagy hosszabb ideig visszatérnek egy tünetmentes időszak vagy javulás után. Talán a relapszusok többi neve is ismerősen cseng, például a fellángolás, visszaesés, exacerbáció, roham, súlyosbodás, akut epizódok vagy klinikai események.
   

  Az elpusztult vagy károsodott mielinhüvely regenerációja vagy újraépülése. A mielin javításának és cseréjének sikertelensége fogyatékossághoz vezethet.
   

  Amikor az SM-mel élő személy részlegesen vagy teljesen felépült egy relapszusból, és amikor egyáltalán nincs vagy csak kevés az SM-tünetre utaló tünete.
   

  A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszert (KIR) érintő autoimmun betegség. A szklerózis multiplex során a gyulladás megtámadja a mielint, ezzel leállítja és/vagy korlátozza az idegek közötti információáramlást.
   

  Folyamatos aggódás kisebb-nagyobb problémák miatt, ami már zavarja a napi tevékenységeket, a munkát, az iskolai tanulmányokat vagy az alvást. A szorongás miatt megszakadhatnak az emberi kapcsolatok, zavarja a normális életvitelt és az élet élvezetét, de életmód-változtatással, -tanácsadással és/vagy -terápiával kezelhető.
   

  Beszélgetésterápia – bizalmasan beszélheti meg a terapeutával, hogyan érzi magát, aki különböző lehetőségeket javasol bizonyos problémák, mint például a szorongás kezeléséhez.
   

MAT-HU-2000856