Az SM fizikális tüneteinek ellenőrzése

Az SM fizikális tüneteinek ellenőrzése

Amikor az SM fizikális tüneteiről beszélünk, akkor az érzelmi problémáktól vagy a kognícióval (a gondolkodással és a memóriával) kapcsolatos problémáktól eltérő tünetekre gondolunk. Itt tekinthet meg néhány példát azokra a fizikális tünetekre, amelyeket az SM-ben szenvedők megtapasztalhatnak. Az orvosa nyomon szeretné követni, hogy az SM-es tünetei hogyan változnak az idő előrehaladtával. Ezt az információt annak eldöntésére használhatja, hogy szükségesek-e újabb módszerek az SM kezeléséhez; például olyan terápia, amely lelassítja az SM progresszióját, vagy csökkentheti az Ön tüneteit. 

Tények röviden

Rendszeres orvosi vizitek szükségesek ahhoz, hogy pontosan követni lehessen az Ön tüneteit, illetve esetleges állapotrosszabbodását.

  1. Az agyban zajló folyamatok ellenőrzése (MRI) segít a kezelés hatékonyságának felmérésében
  2. Ön az igazi SM-szakértő, és fontos szerepet tölt be a viziteken
  3. Az orvosa kérdéseket tesz fel a mindennapi életéről: hogyan érzi magát, és észlelt-e bármilyen (újabb) tünetet. Megvizsgálják a reflexeit, valamint azt, hogyan tud mozogni, beszélni, milyen a látás illetve a gondolkodási képessége.
  4. Legyen őszinte, ne féljen a valós állapotáról beszélni, és bátran mondja el az esetleges félelmeit, aggályait is!
A mozgáskészség (mobilitás) ellenőrzése

Néhány SM-beteg az egyensúlyi problémák, az izomgyengeség vagy a remegés miatt csak nehezen tud járni. Ezek a tünetek kezdetben hol megjelennek, hol eltűnnek, de idővel fixálódnak, majd fokozatosan rosszabbodnak. Kezelőorvosa nyomon szeretné követni ezeket a problémákat azért, hogy megfigyelje azok súlyosságát és felmérje a kezelés hatékonyságát.

Ennek érdekében lemérik és feljegyzik az Ön mobilitási problémáit. Ehhez leggyakrabban a „Kiterjesztett rokkantsági státusz skálát” (EDSS) használják. Segítségével értékelik, hogy milyen mértékben halad előre az SM-betegsége: megmérik, hogy képes-e elvégezni bizonyos dolgokat, például, le tud-e sétálni egy bizonyos távolságot. Orvosa fizikális vizsgálatot végezhet és kérdéseket tehet fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan érzi magát, és milyen tevékenységeket képes elvégezni.

Az EDSS egy 0 és 10 közötti skála. A 0 pontszám az egészséges, normális funkciót jelzi, míg a magasabb pontszám növekvő károsodást és rokkantságot jelent. 

A kiterjesztett rokkantsági státusz skála (EDSS)

 

Bár a skála aggasztónak tűnhet, mivel a fogyatékosság minden szintjét bemutatja, de megfelelő kezeléssel a legtöbb ember soha nem éri el az előrehaladott szklerózis multiplexhez kapcsolódó magasabb pontszámokat. 

Nagyon valószínű, hogy az orvosa nyomon követi az Ön EDSS-pontszámát, ugyanakkor a saját EDSS-pontszámát kevesebb mint 10 perc alatt Ön is kiszámíthatja, ellenőrizheti és megértheti ennek a praktikus online eszköznek a segítségével.
 

A kar és a kéz funkciójának ellenőrzése

Az EDSS skála elsősorban az alsó végtagok mozgáskészségét méri fel. Létezik azonban egy „kilenclyukú rúd tesztnek” (9-HPT) nevezett kézügyességi teszt, mellyel a karok és a kéz működése mérhető fel. 
A teszt vizsgálja, hogy Ön milyen jól használja a domináns és a nem domináns kezét egy adott feladat elvégzéséhez. Ez a teszt nagyon egyszerű, végrehajtása kb. 10 percig tart. Az egészségügyi szakember megméri, hogy mennyi időt vesz igénybe 9 rúd felvétele, majd behelyezése 9 lyukba, és a rudak eltávolítása onnan.

Az EDSS-hez hasonlóan kezelőorvosa figyelemmel kíséri ezeket a pontszámokat, hogy felmérje a tünetek változását, vagy értékelje az SM-kezelés hatékonyságát.

Az SM-tüneteinek nyomon követése

Ne feledje, Önnél jobban senki sem tudja, hogy Ön hogyan érzi magát. Nehéz lehet azonban azt nyomon követni, hogy az SM-tünetei hogyan változnak az idő előrehaladtával vagy akár egyetlen nap folyamán is. Éppen ezért hasznos lehet feljegyezni a tüneteit, mivel ennek segítségével Ön is, az orvosa is sokkal pontosabban tudja követni az Ön szklerózis multiplexét. Jegyezze le a tünetek észlelésének időpontját és minden fontos körülményt (pl. az alkalmazott gyógyszer beadási idejét). Jegyzete sokat segíthet az orvosának abban, hogy megállapítsa: adott esetben tüneteit a szklerózis multiplex, a kezelés vagy valami teljesen más okozta.