Tények az SM-ben

Mobilitás és látás

Mobilitás és látás

Az SM-hez számos tünet kapcsolódik, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyiket meg is tapasztalja betegsége során. Lehetséges, hogy Önnél csak néhány jelentkezik, de előfordulhat, hogy a tünetek megjelennek, majd elmúlnak, sőt az is lehet, hogy a tüneteket csak relapszus alkalmával észleli. Az is lehet, hogy tüneteinek a  súlyossága idővel változik.

A testi tünetek megnehezíthetik a mozgást, a mindennapi tevékenységek elvégzését, ami hatással lehet az önállóságra. A továbbiakban áttekintjük az SM leggyakoribb testi tüneteit és azt, hogy ezek hogyan kezelhetők napi rendszerességgel. Ha többet szeretne megtudni az SM hosszú távú kezeléséről, folytassa a betegségmódosító kezelésekkel (DMT) kapcsolatos résszel.

  A felállás és a járás összetettmozgás, mely számos funkciót vesz igénybe a test részéről. Bizonyos SM-tünetek megnehezíthetik ezeket. Közéjük tartozik az egyensúlyprobléma, a szédülés, az izomgyengeség, az izomgörcs és az izommerevség is.

  Egyensúlyproblémák
  Bizonyos tünetek hatással vannak az egyensúlyra, és megnövelik az elesés veszélyét, ilyen például az izommerevség, az izomremegés és az izomfájdalom. Ezeket a következő részekben mutatjuk be részletesebben. Az egyensúlyproblémák stresszt és önbizalomhiányt okozhatnak, de az elesések miatt sérüléshez, fájdalomhoz és az önállóság elvesztéséhez is vezethetnek. 

  Izomgörcs és izommerevség
  Az izommerevség esetében az izmok bekeményednek, nehezen mozgathatók. Az érintett izmoktól függ, hogy az izommerevség milyen hatással van a végtag feladat-végrehajtási képességére. A spektrum széles: nehézség léphet fel a kisebb, a finommozgások (varrás), de nagyobb mozgások, mint például a járás esetében is. 
  Felléphet az izmok kontrollálhatatlan rángása illetve az izmok görcsölése is. Ez ismétlődhet, és olykor fájdalmat okozhat, sőt éjszaka is előfordulhat, ami megnehezíti az alvást. 

   

  Izomremegés
  A betegek néha kontrollálhatatlan remegő vagy rángó mozgást tapasztalhatnak, melyek lehetnek olyanok, amelyek bizonyos mozdulatsorral provokálhatóak, de kiszámíthatatlanok is. Izomrángás mellett még a napi rutinfeladatok elvégzése is kihívást jelenthet. Az SM-ben szenvedő betegek nagy részénél az izomremegés akkor jelentkezik, amikor valamilyen cselekvést akarnak kivitelezni: például kinyújtja a kezét, hogy felvegyen valamit, és a remegés annál erősebb lesz, minél közelebb kerül az adott tárgyhoz. 

  Izomgyengeség
  Az SM-ben szenvedő betegek izomgyengeséget (erőtlenséget) is tapasztalhatnak végtagjaikban. Az SM megnehezítheti az izmok mozgatását, emiatt érezhetik erőtlennek azokat. A lábakban jelentkező izomgyengeség megnehezíti a járást, és megnöveli az elesés esélyét. Még a bélmozgást végző izmokban is tapasztalhat gyengeséget (renyhébb bélműködés).

  A mobilitással kapcsolatos nehézségek különbözőképpen kezelhetők, és mindegyiket az egyéni szükségletekhez és problémákhoz kell igazítani. Azt tanácsoljuk, hogy bármilyen terápia kipróbálása előtt beszéljen az orvosával. 
   
  Az orvos különböző terápiákat alkalmazhat, mint például: 

  •  Fizioterápia – fizikai módszereket: masszázs, hőkezelés és torna
  •  Foglalkozásterápia (ergoterápia) – felépülést elősegítő tevékenységeket
  •  Krioterápia – kezelések alacsony hőmérsékleten 

  Több olyan eszköz is rendelkezésre áll, amelyek segíthetnek a mobilitási problémák javításában, és megkönnyíthetik a mozgást. Ilyenek például a nyaktartók és a mankók.  Beszéljen az orvosával azokról a lehetőségekről, amelyek szerinte segítséget jelenthetnek Önnek.
  Bizonyos tünetek – például a végtagok merevsége és az azzal járó kellemetlenség – különböző fizioterápiás kezelésekkel gyógyíthatók. 

  A látással kapcsolatos problémák általában ijesztően hatnak, ugyanakkor tudni kell, hogy a látásproblémák viszonylag gyakorinak számítanak az SM-ben szenvedő betegek esetében. Az SM látóideg-gyulladást okozhat. Az SM emellett szemmozgatási problémákat is okozhat.

  látóideg-gyulladás homályos látást és – bizonyos esetekben – teljes látásvesztést okoz. Általában csak az egyik (ritkán mindkét) szemet érinti. A látás néhány nap vagy pár hét alatt folyamatosan romlik, de bizonyos betegeknél ez sokkal gyorsabban (órák alatt) is bekövetkezhet. Látóideg-gyulladás esetén a következőket tapasztalhatja:
  •  Homályos látás vagy látáskiesés a látótér közepén
  •  Sötétebb vagy elmosódott, halványabb színek
  •  Felvillanó fények jelennek meg a szemek mozgatásakor
  •  Fájdalom, különösen a szemek mozgatásakor

  A szemmozgatási probléma azt jelenti, hogy a szemek nem mozognak egyszerre illetve párhuzamosan. Ez kettős látást eredményezhet, mely olyan további panaszokat, mint például hányinger vagy forgó jellegű szédülés, illetve koordinációs vagy egyéb egyensúlyproblémák provokálhatnak. 

  A látóideg-gyulladást és a szemmozgatással kapcsolatos problémákat is központi idegrendszeri gyulladás okozza. Gyakran megszűnik, amint a gyulladás enyhül, ezért előfordulhat, hogy nincs szükség kezelésre. Ha a tünetek kifejezetten súlyosak, akkor az orvos szteroid kezelést írhat elő, amely felgyorsíthatja a gyógyulást.

  Ha kettős látással küzd, csökkentheti annak a hatását, ha egyik szemét letakarja. Krónikus, fixált esetben viselhet olyan szemüveget amelynek lencséje összeilleszti a két képet.

   

MAT-HU-2000856

Hasonló a témában...


Fájdalom és kimerültség

Fájdalom és kimerültség

Ismerje meg, az SM hogyan okoz fájdalmat és kimerültséget, és hogyan kezelhetők ezek a tünetek!

Az SM fizikális tüneteinek ellenőrzése

Az SM fizikális tüneteinek ellenőrzése

Ismerje meg, hogyan mérik az SM fizikális tüneteinek és a rokkantságnak az előrehaladását!

 Intim tünetek

Intim tünetek

Ismerje meg, hogy az SM hogyan hat a húgyhólyagra, a belekre, a szexuális működésre, és hogyan kezelhetők ezek a tünetek

Relapszusok és remisszió

Relapszusok és remisszió

Itt tájékozódhat a relapszusokról és a remissziókról.