Tények az SM-ben

Intim tünetek

 Intim tünetek

Az SM-mel élő betegek számos intim tünetet tapasztalhatnak, többek közt húgyhólyag-, bél- és szexuális problémákat. A továbbiakban egyenként áttekintjük ezeket és a terápiás lehetőségeiket.

  Az SM-ben a húgyhólyag- és bélproblémák korlátozhatják a betegek normális mindennapi tevékenységét. Otthonuk elhagyását is stresszként élhetik meg, ami rengeteg tervezést és előkészületet tesz szükségessé.

  Az SM-ben szenvedőknél a húgyhólyaggal kapcsolatban két fő probléma szokott megjelenni:

  1. A húgyhólyag számára problémát jelent a vizelet tárolása, amely gyakori sürgető (sokszor előjel nélküli) vizelési ingert vált ki
  2. A hólyag nem képes teljesen kiürülni, emiatt gyakran kell vizelni

  Előfordulhat, hogy csak az egyik tünetet tapasztalja ezek közül, de az is lehet, hogy mindkettőt. 

  Az SM-es betegeknél nagyobb a valószínűsége a székrekedésnek, mint a bélinkontinenciának, de a kettő kapcsolódhat is egymáshoz. 

  Ha húgyhólyagproblémákat tapasztal, mint például a kontrollálhatatlan vizelési ingert vagy a húgyhólyag teljes kiürítésének képtelenségét, valószínűleg nem szívesen beszél róla. Azonban mindenképpen tájékoztassa az orvosát, mert olyan megoldást találhatnak, amely segíthet Önnek.

  Ha úgy találja, hogy a húgyhólyagproblémák igen negatívan hatnak az életére, rendelkezésére állnak olyan orvosi kezelések, amelyek hatékonyan segíthetnek azokon a gondokon, amelyekkel naponta szembesül. Ilyen megoldás lehet, például, az inkontinenciabetétek használata, az urológiai önkatéterezés, vagy a specialista által végzett időszakos katéterezések. Ezek alkalmazásával visszanyerheti önállóságát. Forduljon orvosához, ha ilyen jellegű problémái vannak, számíthat a segítségére.

   

  Az SM-mel való  együttélés sokszor stresszhelyzetet teremt, a számos tünet megterheli a kapcsolatait. Megtapasztalhatja, hogy az SM a szexuális életére is negatív hatással lehet, mivel elveszítheti akár az ilyen irányú érdeklődését, akár az érzékelését. Ilyen lehet a csökkennő szexuális vágy, merevedési zavar és a genitális érzékelés változása. Szexuális problémái egyéb SM-tünetek miatt is lehetnek, hiszen a kimerültség csökkentheti a szexuális vágyat, a depresszió pedig szexuális zavart okozhat.

  A szexuális problémák megbeszélését kellemetlennek érezheti, de mindenképpen tájékoztassa azokról kezelőorvosát, mert ezek a gondok sokféleképpen megközelíthetőek. Nőknél a kezelés célja az esetleges fájdalom csökkentése az intim együttlét során, az érzékenység növelése vagy a síkosítás. Férfiak esetén a merevedési zavarra már többféle megoldás is rendelkezésre áll, mint például beszélgetésterápia és bizonyos kezelések.

   

MAT-HU-2000856

Hasonló a témában...


A relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) lefolyása

Ismerje meg, hogyan teljesedik ki a relapszáló-remittáló szklerózis multiplex (RRSM) az idő múlásával

Az SM fizikális tüneteinek ellenőrzése

Az SM fizikális tüneteinek ellenőrzése

Ismerje meg, hogyan mérik az SM fizikális tüneteinek és a rokkantságnak az előrehaladását!