Az SM-betegség aktív a relapszusmentes időszakban is?

Az SM-betegség aktív a relapszusmentes időszakban is?

Honnan tudjuk, hogy a szklerózis multiplex károkat okoz? Mi történik az aggyal, amikor nincs relapszus? Ebben a részben azt nézzük át, hogy milyen kapcsolat van a szubjektív betegség érzet és az agyban zajló folyamatok között. 

Tények röviden
  • Amikor az SM éppen károsodást okoz a központi idegrendszerben (KIR), akkor arra azt mondjuk, hogy „aktív” állapotban van. Ez az SM-aktivitás gyakran látható az MRI-felvételeken.
  • Az SM aktivitásának következményei sokszor nem jósolhatók meg előre, mivel olyan károsodásokhoz vezethetnek, amelyek egyáltalán nem vagy csak később okoznak tüneteket.
  • Hogyha a mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) készült felvételen nem mutatható ki a szklerózis multiplexes aktívan zajló károsodás, és Ön sem tapasztal semmilyen tünetet, akkor az orvos azt állapíthatja meg, hogy az SM az MRI illetve a vizsgálat időpontjában „nem aktív”. 
Inaktív az SM-em?

Az SM beteget megnyugtató érzéssel tölti el, amikor jól érzi magát, de sajnos ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szklerózis multiplex nincs „aktív” állapotban vagy nem károsítja a KIR-t. A központi idegrendszer SM-ben létrejött körülírt károsodása vagy léziója okozója lehet a tapasztalt tüneteknek. Lehetnek azonban olyan léziók is, amelyek nem okoznak észlelhető tüneteket. Ezek neve a néma lézió. 

A szklerózis multiplex tehát aktívan károsíthatja a központi idegrendszerét anélkül is azt Ön észlelné. Ilyen esetben az MRI mutathatja ki a KIR-ben található néma léziókat. 

A kutatásokból tudjuk:

Miért érzem jól magam annak ellenére, hogy az SM-em aktív?

Az agy csodálatos szerv, amely bizonyos mértékben képes kijavítani a korai SM által okozott károsodást: alternatív agypályák használatával az kompenzálhatja a kisesett funkciót. Ez a magyarázhatja, hogy miért nem jelentkezik érezhető tünet, miközben a szklerózis multiplex károsodást okoz a központi idegrendszerben. Szintén ennek köszönhető, hogy a betegség korai szakaszában az agy képes lehet teljesen felépülni a relapszusból


Ha azonban a központi idegrendszer károsodása egyre kiterjedtebb, egyre nagyobb területet érint, akkor egy küszöb felett a kompenzálás nem lehetséges. Emiatt a betegség későbbi időszakában fizikai, érzelmi és mentális funkciók negatív irányú változását lehet tapasztalni.